Belgen en de Oscars

Het lijkt wel alsof we in Belgische filmweelde baden. Amper twee jaar geleden was ‘Rundskop’ genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste niet-Engelstalige Film en dit jaar maakt ons land kans op het felbegeerde beeldje met ‘The Broken Circle Breakdown’. Maar hoe zat dat in het verleden?

Winnaars

Het lijstje van Belgische Oscarwinnaars is jammer genoeg kort. Slechts één Belg kon ooit een Oscar in de wacht slepen en dat was weggelegd voor Nicole Van Goethem. Zij won in 1987 de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm met ‘Een Griekse tragedie’

Twee jaar geleden werd de soundtrack van de ‘stille’ film ‘The Artist’ bekroond met een Oscar. De muziek werd onder meer uitgevoerd door het Brusselse Filharmonisch orkest.

 

Nominaties 

In het verleden zijn zes Belgische films genomineerd geweest in de categorie Beste niet-Engelstalige Film. Maar geen enkele film kon de nominatie verzilveren. Een overzicht:

1970: ‘Paix sur les Champs’ van Jacques Boigelot.

1988 : ‘Le Maître de Musique’ van Gerard Corbiau 

1992 : ‘Daens’ van Stijn Coninx

1994 : ‘Farinelli’ van Gerard Corbiau

2000 : ‘Iedereen beroemd’ van Dominique Deruddere

2012 : ‘Rundskop’ van Michaël R. Roskam

Vier Belgische films werden ook genomineerd in de categorie Beste Korte Film.

 

2002: ‘Fait D’Hiver’ van Dirk Beliën

2008: ‘Tanghi Argentini’ van Guido Thys.

2011: ‘Na WéWe’ van Ivan Goldschmidt

2013: ‘Dood van een schaduw’ van Tom Van Avermaet

Tot slot was België twee jaar geleden België ook min of meer genomineerd in voor Beste Animatiefilm. ‘A cat in Paris’. Dat was een Franse productie met Belgische inbreng. Maar de Amerikaanse animatiefilm ‘Rango’ ging toen met het beeldje lopen.

Benieuwd of ‘The Broken Circle Breakdown’ voor een tweede Belgische Oscarwinnaar kan zorgen.