De concurrenten van 'The Broken Circle’

The Broken Circle Breakdown is de Belgische nominatie in de categorie ‘Beste Buitenlandse Film’.  Er zijn nog vier andere films in deze categorie die strijden om het felbegeerde beeldje. 

Italië – La Grande Bellezza

De grootste concurrent voor The Broken Circle Breakdown is de film La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino. Jep Gambardella is een gerateerd schrijver en societyjournalist en houdt van decadente feestjes en mooie vrouwen. Op zijn 65e verjaardag beslist Gambardella om zijn lege luxeleven te. De film speelt zich af in Rome.

Volgens de Unie van de Belgische Filmpers is de Italiaanse film de beste film van 2013. La Grande Bellezza was ook de grote winnaar op de European Film Awards. Regisseur Sorrentino mocht in Berlijn de prijzen ontvangen voor Beste Film en Beste Regie. Toni Servillo werd er bekroond tot beste acteur en Cristiano Travaglioli kreeg de prijs voor beste montage. Bovendien won La Grande Bellezza zowel de Golden Globe als de Bafta voor Beste Buitenlandse Film, dat zijn graadmeters voor de Oscars. 

Denemarken – Jagten

Jagten, De Jacht in het Nederlands, is een Deens drama uit 2012 van regisseur Thomas Vinterberg. De film gaat over de pas gescheiden vader en kleuterleider Lucas. Hij wordt onterecht beschuldigd van seksueel misbruik van een kindje bij hem op school, maar niemand gelooft hem.

Jagten werd genomineerd voor de BAFTA Award voor beste niet-Engelstalige film en won onder meer een European Film Award voor beste scriptschrijver 2012 en een British Independent Film Award voor beste internationale film van 2012. Acteur Mads Mikkelsen mocht op het Filmfestival van Cannes 2012 de prijs voor beste acteur in ontvangst nemen. 

Cambodja – The Missing Picture

The Missing Picture is een documentairefilm van Rithy Panh over de Rode Khmer. Panh vertelt over zijn eigen jeugd tijdens de communistische staatsgreef in Cambodja. Pol Pot verplichtte toen de familie van de regisseur, en ook miljoenen andere gezinnen, verplichtte tot slavenarbeid. Daar bestaan amper beelden van, daardoor gebruikt Panh honderden kleifiguurtjes als acteurs.

De film werd getoond op het Filmfestival van Cannes in 2013 en won daar ‘Un Certain Regard’, een prijs voor de film met een aparte visie en stijl. The Missing Picture won ook de Prijs van de Jury op het Cinemanila International Film Festival 2013.

 

Palestina – Omar

De laatste film die is genomineerd is Omar, een drama van Hany Abu-Assad. De film vertelt hoe vriendschappen en liefdes in Israël verscheurd worden door de muur. Het is dan wel een visuele metafoor voor de moeilijkheden in een relatie, de muur is niet voor de film verzonnen. Hij mengt zo actuele problemen met een liefdesdrama. En met een politieke thriller, want het hoofdpersonage – Omar – is betrokken bij een aanslag op een Israëlische militair.

Voor de Palestijns-Nederlandse regisseur is het al de tweede Oscarnominatie. In 2005 was hij ook genomineerd met zijn film Paradise Now. Omar was ook genomineerd voor ‘Un Certain Regard’ op het Filmfestival van Cannes in 2013, maar die prijs ging dus naar The Missing Picture.