Wauters vs Waes: recordcijfer op vtm

Voor de eerste keer was ‘Wauters vs. Waes’ gisteren eerst te zien op VTM, pas daarna op één. En dat heeft de zender geweten: het programma lokte meer dan anderhalf miljoen kijkers, het hoogste aantal sinds het begin van de huidige kijkcijfermeting. Op 23 januari 1996 scoorde 'Wittekerke' nog iets beter, toen haalde een aflevering meer dan 1,7 miljoen kijkers. Koen Wauters gaf de zender nog wat extra glans door de opdracht te winnen.

De uitdaging gisteren was simpel: lift zo snel mogelijk van Albanië naar België. 2200 kilometer liften, tussen 9 uur ’s morgens en 9 uur ’s avonds en maximaal drie uur per lift. Dat waren de enige regels, voor de rest was het elk voor zich. De zwarte koffer die beide heren meegekregen hadden, moest ook weer mee naar het thuisland.

Wauters en Waes werden geblinddoekt naar Albanië gestuurd, terwijl ze via een koptelefoon enkele kernzinnen Albanees aangeleerd kregen. Op een stoel in hun ondergoed in de middle of nowhere mochten ze eraan beginnen. Gewapend met “Kunt u mij helpen” en “mijn naam is…” zochten de heren een eerste lift.

Aanvankelijk had Waes het meeste meeval: in geen tijd was hij voorbij Tirana op weg naar Montenegro. Wauters sukkelde iets meer en geraakte achterop. Enkele uren na Waes kwam hij over de grens.

Maar uiteindelijk bleek Wauters de betere routekeuzes te maken. In Montenegro hadden de kemphanen twee opties: met de auto langs de bergen of met de veerboot. Waes durfde het risico van de boot niet aan, aangezien hij geen geld op zak had. Wauters deed dat wel en dat leverde hem meteen een flinke bonus op.

Een voorsprong die hij niet meer uit handen zou geven en hij bouwde ze zelfs nog uit. In Keulen koos hij ervoor om via het noorden van de stad te gaan: iets meer kilometers, maar minder file. Waes deed dat niet en stond hopeloos vast in de file. Het was dan ook terwijl hij in de wagen zat dat het telefoontje kwam: Wauters had gewonnen en brengt de score op 3-2.

Bekijk hier nog enkele fragmenten.