Symbolische euro na dood Michael Jackson

Vijf fans van Michael Jackson, waaronder één Belg, hebben van een Franse rechtbank gelijk gekregen in hun vraag naar een schadevergoeding voor de “emotionele schade” die ze opliepen door de dood van “The King of Pop”. Ze hebben recht op een symbolische euro en krijgen toegang tot het graf van Jackson in Los Angeles, die plek is normaal niet voor publiek toegankelijk.

Michael Jackson overleed in 2009, waarna een groep van 34 fans een burgerlijke rechtszaak begon tegen dokter Conrad Murray, de lijfarts van de zanger die tot 4 jaar cel was veroordeeld voor onopzettelijke doodslag.

De rechter in Frankrijk oordeelde dat de emotionele schade van de vijf voldoende bewezen was om hen een symbolische schadevergoeding toe te wijzen. "Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een rechtbank het begrip emotionele schade heeft erkend in verband met de dood van een popster", reageert meester Emmanuel Ludot bij het Franse persagentschap.

De schadevergoeding moet niet betaald worden door dokter Murray, want hij werd vorige herfst in vrijheid gesteld na een strafherziening. "Maar mijn cliënten kunnen nu door hun erkenning als slachtoffers wel toegang vragen tot de begraafplaats van Michael Jackson in Los Angeles", aldus nog de advocaat.

Michael Jackson stierf op 25 juni 2009 in Los Angeles op 50-jarige leeftijd aan een overdosis propofol, een zwaar verdovend middel dat Jackson als slaapmiddel gebruikte met medeweten van zijn lijfarts.