Eyeworks deels in Amerikaanse handen

Warner Bros, de televisietak van het Amerikaanse media- en entertainmentconcern Time Warner, neemt alle vestigingen van de Nederlandse televisieproducent Eyeworks buiten de Verenigde Staten over. In België is Eyeworks onder meer bekend van de films “Rundskop”, “Het Vonnis” en televisieseries als “De Pfaffs” of “Toast Kannibaal”.

De Belgische afdeling van Eyeworks behoort sinds 2005 tot de internationale Eyeworks Group, en werd voordien in 1981 opgericht door Erwin Provoost. Het groeide uit tot één van de grootste filmproductiehuizen in België. Vanaf 1995 begaf Eyeworks zich ook op de televisiemarkt, met de prodoctie van fictiereeksen. De internationale Eyeworks Group draaide in 2012 nog een omzet van ruim 250 miljoen euro en een nettowinst van 13,9 miljoen. 

Financiële details over de overname door Warner Bros ontbreken nog. Vorige maand werd al gemeld dat Eyeworks in de belangstelling stond van de film- en televisietak van Time Warner. Destijds werd gesteld dat de Amerikanen bereid zouden zijn 200 miljoen euro neer te tellen voor de producent van Nederlandse programma’s zoals "Sterren Springen" en "Flikken Maastricht".

De Amerikaanse tak van Eyeworks blijft zelfstandig en in handen van de oprichters van Eyeworks, onder wie Reinout Oerlemans. Hij treedt af als topman, maar gaat wel als topbestuurder aan de slag bij Eyeworks USA, dat een internationale distributieovereenkomst sluit met Warner Bros.