Leno neemt afscheid van Tonight Show

Het is het einde van een tijdperk: Jay Leno heeft gisteren zijn allerlaatste ‘Tonight Show’ gepresenteerd op de Amerikaanse zender NBC, en geeft na meer dan twintig jaar de fakkel door aan komiek Jimmy Fallon.

Leno, die ondertussen 63 is, presenteerde het programma sinds 25 mei 1992. In die 22 jaar schoven er een hele resem bijzondere gasten bij hem aan tafel, zoals Tom Cruise, Betty White, Hugh Grant, Michelle Obama, Arnold Schwarzenegger en Miley Cyrus.

Voor zijn laatste show had Jay Leno Billy Chrystal uitgenodigd, die er ook bij was in zijn eerste aflevering. Crystal bedankte Leno voor zijn komische kijk op de actualiteit, en “om ons beter te doen slapen ’s nachts”.

De Tonight Show is een icoon op de Amerikaanse televisie, en het best scorende laatavondprogramma. De show loopt al sinds 1954. Jimmy Fallon wordt de vijfde presentator – als we komiek Conan O’Brien niet meetellen, die de show negen maanden lang overnam van Jay Leno in 2009.

Zender NBC hoopt met het aannemen van Jimmy Fallon beter te scoren bij de kijkers tussen 18 en 34, die interessant is voor de adverteerders, en ondertussen de hoge kijkcijfers te bewaren.

Leno nam gisteren afscheid van zijn publiek, dat hem bedankte met een staande ovatie. Gemiddeld keken er per aflevering 3,9 miljoen mensen naar de Tonight show, maar in Leno’s laatste week keken er elke keer 5 miljoen mensen.