Is dit de toekomst van sociale media?

Is de toekomst van sociale media anoniem? Wel als het aan ‘Secret’ ligt, de jongste rage in het land van de sociale media.

Het principe is even eenvoudig als ingewikkeld: op ‘Secret’ kan je geheimen opbiechten aan je volgers en foto’s posten, zonder dat iemand weet dat de boodschap van jou komt. Omgekeerd kan jij de geheimen lezen van de mensen die jij volgt. Je kan ze ook ‘liken’ of erop reageren.

De geheimen van je vrienden

Wat ‘Secret’ anders maakt dan andere anonieme sociale media, is dat je zeker weet dat de geheimen komen van iemand die in de contactenlijst van je smartphone zit. Of van iemand die bevriend is met iemand van jouw contacten.

Nu iedereen zijn identiteit te grabbel gooit op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Youtube en Google is anonimiteit een gegeerd goed geworden. Net daarop speelt dit soort apps in. Al is er natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille, want anoniem zijn de remmingen natuurlijk minder groot en durf je dus ook meer te zeggen.

 

Anonimiteit gegarandeerd?

Maar is het wel écht anoniem? De makers zeggen van wel. “Veiligheid is topprioriteit en we verkopen geen gegevens van gebruikers”, klinkt het op de website. Ook om die reden is het niet mogelijk om te zien wie van je vrienden de app al gebruikt.

Voorlopig is ‘Secret’ alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada, maar volgens de website zal de app binnenkort ook in andere landen beschikbaar worden.