Facebook viert tiende verjaardag

Facebook bestaat vandaag exact tien jaar. Op 4 februari 2004 richtte Mark Zuckerberg samen met enkele vrienden de sociaalnetwerksite op in zijn studentenkamer in Harvard. Toen heette het nog ‘The Facebook’. De bedoeling was om universiteitsstudenten met elkaar in contact te brengen, maar tien jaar later is het gebruik van Facebook geëxplodeerd: meer dan een miljard mensen hebben een profiel.

In het begin werd de website vooral gebruikt om contact te houden of te leggen met anderen, maar intussen is het veel meer. Gebruikers zien Facebook als een adresboek en een fotoboek. Ook voor adverteerders is Facebook een handige tool om nieuwe klanten te bereiken.

Ondanks het feit dat Facebook de grootste sociaalnetwerksite is, heeft het bedrijf de afgelopen jaren een aantal dieptepunten gekend. De meeste vragen zijn er over het privacybeleid van Facebook. Andere problemen die de website in een slecht daglicht stellen zijn de pesters die ook via Facebook hun slachtoffers aanpakken en spam (ongewenste reclame).

Op 18 mei 1012 werd Facebook een beursgenoteerd bedrijf. De waarde van Facebook werd geschat op 100 miljard dollar. Beleggers betaalden 38 dollar per aandeel.  De dag na de beursgang zakte de koers van het aandeel fors. Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat het aandeel weer op de oorspronkelijke introductiekoers was.

In 2010 kwam ‘The Social Network’ in de zalen, een film over de oprichting van Facebook.