Oscarnominatie voor The Broken Circle

'The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen heeft een nominatie voor de Oscars binnen. Dat is zonet bekendgemaakt in het Samuel Goldwyn Theatre in Beverly Hills. De film met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh is genomineerd in de categorie Beste niet-Engelstalige Film. Ook 'The Great Beauty', 'The Hunt', 'The Missing Picture' en 'Omar' dingen mee naar deze prijs.

'The Broken Circle Breakdown' vertelt het verhaal van Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh), die ondanks grote verschillen stapelverliefd worden op elkaar. Wanneer hun dochtertje Maybelle ernstig ziek wordt, komt hun relatie danig onder druk te staan.

De film heeft al een reeks prijzen op zak. Bijna een jaar geleden kreeg ‘The Broken Circle Breakdown’ in Berlijn de prijs voor de Beste Europese Film. Ook op onder andere het Tribeca International Film Festival in New York, het filmfestival in Kopenhagen en het filmfestival van Oostende behaalde de film een of meerdere prijzen. En vorige maand werd Veerle Baetens op de European Film Awards nog uitgeroepen tot beste actrice.

Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege is naar eigen zeggen erg blij met de nominatie van 'The Broken Circle Breakdown'. Ze staat er op het hele team te feliciteren. "Film is teamwerk, een uitzonderlijke samenloop van talent, ik wil de hele cast feliciteren." Ze bedankt ook het Vlaams Audiovisueel Fonds voor de bijdrage bij de Oscar-campagne. Schauvliege hoopt dat de film op 2 maart met de prijs gaat lopen. 

Of ‘The Broken Circle Breakdown’ zijn nominatie verzilvert, weten we op 2 maart. Dan worden de Oscars in Hollywood uitgereikt. Het is de zevende keer dat een Belgische film meedingt naar de Oscar voor Beste niet-Engelstalige Film, maar de nominatie hebben we nog nooit weten te verzilveren. De laatste keer dat een Belgische film meedong naar de prijs was in 2011 met 'Rundskop'.