Awardseizoen in Hollywood

Op 8 januari zijn de People’s Choice Awards uitgereikt, en daarmee is het awardseizoen in Hollywood officieel begonnen. Vannacht zijn de Golden Globes verdeeld en eigenlijk staan de volgende twee maanden in het teken van rode lopers, prachtige jurken, en beeldjes om te winnen. Wij maken een overzicht van de belangrijkste uitreikingen.

People’s Choice Awards – woensdag 8 januari

Zoals de naam al verraadt, kiest het publiek wie als winnaar uit de bus komt. Iedereen kan stemmen, in wel 58 categorieën. Deze awards zijn in de nacht van woensdag op donderdag (onze tijd) uitgereikt. Sandra Bullock mocht dit jaar vier beeldjes mee naar huis nemen, Justin Timberlake kreeg er drie. Ellen DeGeneres is voor de veertiende keer al verkozen tot favoriete tv-presentator van een talkshow overdag en Johnny Depp werd beste acteur. Het publiek koos 'Iron Man 3' als beste film, beste dramaserie werd 'The Walking Dead'.

Golden Globe Awards – zondag 12 januari

Er zijn 25 gouden beeldjes te winnen op de Golden Globes: 14 in de categorie film, en 11 in de categorie televisie. Het zijn de leden van de Hollywood Foreign Press Association die beslissen over de winnaars. Dat zijn een negentigtal entertainmentjournalisten van over de hele wereld. Tina Fey en Amy Poehler zijn ook dit jaar weer gastvrouwen voor de show. De trofee voor beste drama ging naar '12 years a slave', 'American Hustle' is verkozen tot beste komedie. De beeldjes voor beste acteur gingen naar Matthew McConaughey ('Dallas Buyers Club') en Leonardo Di Caprio ('The Wolf of Wall Street'). In de categorie televisie werd 'Breaking Bad' uitgeroepen tot winnaar, Bryan Cranston kreeg voor zijn rol in die serie ook het beeldje voor beste acteur in een dramareeks.

 Critics’ Choice Movie Awards – donderdag 16 januari

Deze awards worden uitgereikt door de recensenten van de Broadcast Film Critics Association uit de VS en Canada.  Hier staan 'American Hustle', 'Gravity' en '12 Years A Slave' bij de favorieten. Publiekslieveling Jennifer Lawrence haalt waarschijnlijk een beeldje binnen voor Best Supporting Actress. Er wordt dit jaar ook een Hottest Star verkozen.

Screen Actors Guild Awards – zaterdag 18 januari

Dit zijn awards voor acteurs, door acteurs. Ze worden al voor de twintigste keer uitgereikt, en alle 100.000 leden van de acteursgilde mogen stemmen. De lijst met favorieten wordt er niet origineler op. 'Breaking Bad' en '12 Years A Slave' staan weer bovenaan, en er worden beeldjes verwacht voor Jennifer Lawrence, Meryl Streep en Sandra Bullock. Er wordt ook een Lifetime Achievement Award uitgereikt, aan Rita Moreno. de komische reeks '30 Rock' staat er ook goed voor.

Grammy Awards – zondag 26 januari

Dit is hét beeldje dat je als muzikant wil winnen, uitgereikt door de Recording Academy. De winnaars worden niet gekozen op basis van verkoopcijfers, maar om hun artistieke en technische waarde. Jay Z staat dit jaar bovenaan de lijst met negen nominaties. Je mag op deze avond optredens verwachten van Imagine Dragons, Kendrick Lamar, Pink en Blake Shelton.

British Academy Film Awards – zondag 16 februari

De uitreiking van de BAFTA’s is één van de enige die niet plaatsvindt in Hollywood. De leden van de BAFTA mogen hun stem uitbrengen voor alle beeldjes, het publiek mag stemmen voor de Rising Star Award. De film 'Gravity' heeft dit jaar 11 nominaties, maar ook 'American Hustle' en '12 Years A Slave' staan hier weer op de lijst. Onze eigen Broken Circle Breakdown is helaas niet genomineerd voor een BAFTA voor beste buitenlandse film.

Golden Raspberry Awards – zaterdag 1 maart

De awards met het koosnaampje Razzie. Deze beeldjes worden uitgereikt aan de slechtste films en acteurs van het jaar. Het zijn de anti-Oscars. Iedereen die zich Razzie-lid maakt mag zijn stem uitbrengen. De nominaties worden bekendgemaakt op 15 januari, maar het ziet er niet goed uit voor 'The Lone Ranger' en 'Grown-Ups 2'.

Academy Awards – Zondag 2 maart

Dit is natuurlijk het hoogtepunt van het seizoen: de Academy Awards, oftewel de Oscars. De belangrijkste filmprijzen in Hollywood. De meer dan zeshonderd leden van de academie, allemaal artiesten en filmprofessionals, mogen hiervoor stemmen. Talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres is weer gastvrouw dit jaar. De nominaties voor de felbegeerde beeldjes worden bekendgemaakt op 16 januari. Dan weten we of 'The Broken Circle Breakdown' een nominatie te pakken heeft voor beste buitenlandse film.