Tv-en filmsector wil nieuwe taxshelter

Alle belangrijke Belgische regisseurs, scenaristen en productiehuizen roepen de federale regering op om het taxsheltersysteem te hervormen. Ze vinden nauwelijks nog voldoende investeerders om hun films of tv-series te financieren. Dat zeggen ze in De Morgen en De Standaard.

"De Belgische audiovisuele sector beleeft momenteel een ware noodsituatie", staat te lezen in een brief die maandag aan premier Elio Di Rupo, minister van Financiën Koen Geens en de vicepremiers bezorgd wordt. Zowat de hele Vlaamse en Franstalige audiovisuele sector dringt in die brief aan op een snelle hervorming van de tax shelter.

De sector maakt zich grote zorgen over de ontsporing van het taxsheltersysteem. Dat fiscaal voordelige systeem werd elf jaar geleden gestart om de audiovisuele industrie extra zuurstof te geven, maar doet de laatste jaren steeds minder wat het behoort te doen.

Zo wordt het systeem zwaar misbruikt, via onder meer onrealistische gegarandeerde rendementen. Daardoor slagen de productiehuizen er nauwelijks nog in om voldoende investeerders te vinden voor hun films of tv-series. Hun rendementen voor de investeerders liggen immers veel lager, omdat ze het budget voor de film of tv-serie niet willen afromen.

De open brief werd onder meer ondertekend door Michael Roskam, Felix Van Groeningen, Erik Van Looy, Jan Verheyen, Stijn Coninx, Hans Herbots, de gebroeders Dardenne, Eyeworks, Woestijnvis, Kanakna, Studio 100 en de scenaristen- en acteursgilde en het Vlaams Audiovisueel Fonds.