Italiaanse 'La Grande Bellezza' beste film

De Italiaanse film ‘La Grande Bellezza’ (‘De grote schoonheid’) van regisseur Paolo Sorrentino heeft de prijs voor de beste film gewonnen op de Europese Filmprijzen. In dezelfde categorie was ook ‘The Broken Circle Breakdown’ genomineerd. De Belgische film won met Veerle Baetens wel de prijs voor beste actrice.

‘La Grande Bellezza’ was de grote winnaar op de uitreiking van de 26ste Europese Filmprijzen in Berlijn. De film won ook de prijs voor beste regie, beste montage en beste acteur met Toni Servillo. ‘La Grande Bellezza’ is het verhaal van een bon vivant in Rome, die als zestiger reflecteert over zijn buitensporige leven en zich daarbij door de Italiaanse hoofdstad laat drijven.

De prijs voor de beste Europese komedie ging naar ‘Love Is All You Need’ uit Denemarken, met Pierce Brosnan in één van de hoofdrollen. De Franse komedie ‘La cage dorée’, over een Portugees koppel in Parijs, won de publieksprijs. Het beste scenario was van François Ozon voor zijn thriller ‘Dans la maison.’ ‘The Congress’, met het Belgische productiehuis Walking The Dog als coproducent, won de prijs voor beste animatiefilm. Ten slotte kreeg de Spaanse regisseur Pedro Almodovar een speciale prijs voor zijn bijdrage aan de wereldcinema en de Franse actrice Catherine Deneuve kreeg een prijs voor haar carrière.

 

Foto: Paolo Sorrentino