Extra Telefacts laat: Mandela in memoriam

Na de extra aandacht in de VTM NIEUWS-uitzendingen voor het overlijden van Nelson Mandela, brengt ook Telefacts Laat vanavond een Mandela special om 00u20.

Ontluisterend is vooral dat Mandela in de reportage zélf aan het woord komt en over een aantal zaken praat die behoren tot de privésfeer. “Ik groeide op in het veld, als herder. Mijn favoriet spel als kleine jongen was sabelen met stokken. Kijk, ik heb er nog littekens van op mijn benen.” Mandela spreekt ook over zijn liefde voor zijn vrouw Winnie, en de noodzaak om van haar te scheiden. “Mijn liefde voor haar is onverminderd. Maar ik heb geen keuze.”

Speciaal voor Telefacts Laat sprak Karl Symons in Zuid-Afrika met twee mensen die Mandela persoonlijk zeer goed kenden: zijn vriend Amed Kathrada met wie hij in de gevangenis van Robbeneiland zat en documentairemaker Jo Menell, de enige die de biografie van Mandela mocht verfilmen. Hij was er ook op het moment dat Mandela zijn scheiding aankondigt voor de pers: “Toen Mandela zijn scheiding van Winnie aankondigde, vond hij dat vreselijk om te doen want hij hield van haar. Maar wat ik niet toon in de film, was dat hij zich na de persconferentie drie dagen opsloot in zijn kamer. Hij wou met niemand praten, en liet niemand binnen.”

De reportage laat ook een aantal vertrouwelingen van Mandela aan het woord, die hebben meegestreden voor een democratisch Zuid-Afrika. Ahmed Kathrada was één van zijn beste vrienden en werd samen met Mandela in 1962 opgepakt en twee jaar later naar Robbeneiland gedeporteerd. “Toen de rechter zei: “Sta op om uw straf te horen”, dachten wij dat hij ging zeggen: de doodstraf.” Na 27 jaar gevangenschap worden Mandela en andere kopstukken van het ANC vrijgelaten. Jo Menell zegt daarover: “Het is opvallend dat Mandela geen enkele wrok koesterde nadat hij 27 jaar had vastgezeten. Dat tekent hem. Dat is wie hij was.”

In de reportage gaat Mandela terug naar Robbeneiland en beschrijft hij die hel: “Het werk in de kalkmijnen was vreselijk zwaar. Het hield je wel fit, dat wel. Ik droomde hier vaak over Soweto, over mijn thuis. Over mijn Winnie en mijn kinderen. En dan droomde ik dat ze weg waren als ik uit de gevangenis kwam...”

Een terugblik op Mandela’s leven op vrijdag 6 december 2013 om 00u20 bij VTM, met een doorlopende herhaling vanaf 02u00.