Freddy Horion: de feiten

Freddy Horion wordt gezien als een van de koelbloedigste misdadigers uit onze geschiedenis. Meer dan dertig jaar geleden moordde hij samen met zijn kompaan Roland Feneulle een vijfkoppig gezin uit. Later wordt ook een zesde moord aan hem gelinkt.

Op zondag 23 juni 1979 bellen Horion en Feneuille aan bij autohandelaar Roland Steyaert, in het Oost-Vlaamse Sint-Amandsberg. Ze willen de man overvallen, maar door de sterke haatgevoelens van Freddy Horion ontaardt die overval in een bloedige roofmoord.

Eerst neemt Horion vader Steyaert mee naar de garage. Hij dwingt hem in een 2pk te gaan zitten en maakt hem af, met een schot in de slaap. Feneulle is in het huis, bij moeder Leona en de 13-jarige dochter Hilde.

Op dat moment rijden Anne-Marie, de 22-jarige dochter van de Steyaerts, en haar 23-jarige verloofde Marc De Croock het erf op. Ze zijn net boodschappen gaan doen, en komen nietsvermoedend binnen. Samen met haar moeder en zusje wordt Anne-Marie opgesloten in de kelder. Marc wordt meegenomen naar de garage, waar hem hetzelfde lot als Roland Steyaert wacht.

Anne-Marie is het volgende slachtoffer. Daarna zijn moeder Leona en Hilde aan de beurt. Het meisje overleeft de twee schoten die Horion op haar afvuurt, maar Feneulle maakt de slachtpartij af. De twee verdwijnen uiteindelijk met een schamele buit: 4000 Belgische frank, een handvol juwelen, wat antieke stukken en een auto uit de garage.

Horion en Feneulle worden pas na enkele dagen opgepakt. Ze ontkennen alles, maar uiteindelijk volgen volledige bekentenissen. Uit later onderzoek blijkt nog dat een winkelierster uit Gent met hetzelfde wapen als de familie Steyaert is vermoord.

In 1980, een jaar na de dramatische feiten, worden Horion en Feneuille ter dood veroordeeld. De straf wordt meteen omgezet in levenslange opsluiting. Roland Feneulle overleed vorige maand, in de gevangenis van Brugge. Freddy Horion zit nog altijd in de cel. Hij is intussen 67.