Eerste beelden van ‘De Kroongetuigen’

‘De Kroongetuigen’, een nieuwe documentairereeks van gerechtsjournalist Jeroen Wils, is vanaf vijf december te bekijken bij VTM. In ‘De Kroongetuigen’ worden waargebeurde en spraakmakende misdaadverhalen uit Vlaanderen verteld aan de hand van de getuigenissen van politie, gerecht en nabestaanden.

Journalist en criminoloog Jeroen Wils is de drijvende kracht achter de reeks. “Moord en doodslag hebben mensen altijd al gefascineerd, omdat het iets fundamenteels raakt bij iedereen: de confrontatie met het kwaad, de herkenbaarheid van verlies en verdriet, en het ongrijpbare van angst en de dood.”

De basis voor elke aflevering van ‘De Kroongetuigen’ is het gerechtelijk dossier zoals het voor het Hof van Assisen is gebracht. Elk misdaadverhaal wordt verteld aan de hand van de ‘juridische waarheid’. Eventuele geruchten en zijsporen worden dus niet meegenomen. Reconstructies van de feiten en van de verhoren van de daders wekken de zaken opnieuw tot leven.

'De Kroongetuigen' koos spraakmakende misdaadverhalen waarbij de daders definitief zijn veroordeeld. Het zijn moordzaken uit Vlaanderen die wat verder in het verleden liggen zodat de precieze feiten of de draagwijdte ervan vervaagd of vergeten zijn. De eerste aflevering gaat over de zaak Horion. Enkele andere zaken die behandeld worden zijn ‘De zaak Pieters’, ‘Het monster van Elverdinge’ en ‘De slachter van Menen’.