Koopt Fox tv-rechten Belgisch voetbal?

De televisierechten van het Belgische voetbal zouden volgend jaar wel eens in Amerikaanse handen kunnen vallen. De Amerikaanse zender Fox kocht namelijk de rechten om het Duitse voetbal in ons land uit te zenden, een teken dat de zender wil uitbreiden in Europa. Dat staat te lezen in De Morgen.

De rechten van het Duitse voetbal zitten nu bij Telenet. Maar wie vanaf midden 2015 nog iets van de Bundesliga wil bekijken, zal daar dus niet meer terecht kunnen. Fox heeft een overeenkomst met de Bundesliga gesloten om het Duitse voetbal exclusief in België te mogen uitzenden.

Volgens sommige bronnen is dat de eerste stap om ook in ons land een volwaardige sportzender uit de grond te stampen. En dan is de stap naar het Belgisch voetbal snel gezet, zeker nu de rechten volgend jaar vrijkomen. De Pro League liet weten in de krant dat Fox wel degelijk een partij is waarmee men aan tafel zit.

Dat het menens is voor eigenaar Rupert Murdoch mag blijken uit wat hij al in Nederland en Italië deed. Daar startte Fox ook sportkanalen, met de nadruk op voetbal. In Nederland kocht Fox de voetbalrechten voor de komende twaalf jaar op voor ruim één miljard dollar.

De rechten op het Belgische voetbal leveren de clubs nu elk seizoen zo’n 55 miljoen euro op. Door het succes van de Rode Duivels is de interesse in onze competitie ook gegroeid. En dus willen de Belgische clubs daarvan profiteren. De Pro League wil tegen eind februari klaarheid over de verkoop van de rechten.