Hawking heeft gevoel voor humor

Op het filmfestival van Cambridge is de documentaire ‘Hawking’ voorgesteld. Die toont hoe de Britse natuurwetenschapper Stephen Hawking, ondanks zijn fysieke beperkingen, toch een autoriteit in de kosmologie kon worden. “Mijn actieve geest en mijn gevoel voor humor houden me overeind”, zei Hawking, die de documentaire zelf schreef en inlas.

En Hawking (71) is zijn gevoel voor humor nog altijd niet verloren. Hij zit al decennia volledig verlamd in een rolstoel, toch laat hij geen kans onbenut om een grapje te maken. Na de première van de film beantwoordde Hawking vragen uit het publiek. “Als ik een superheld mocht zijn, dan koos ik voor Superman. Ik zou het geweldig vinden om eens van gebouw naar gebouw te springen. “En ik had een boontje voor de actrice die Lois Lane speelde”, grapte hij.

Op zijn 21e kreeg Stephen Hawking te horen dat hij aan amyotrofische laterale sclerose (ALS) leed, een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast. Zijn lichaam raakte beetje bij beetje helemaal verlamd. Midden jaren 80 verloor hij in een spoedoperatie zijn stembanden. Sindsdien spreekt hij via een stemcomputer die hij bestuurt met zijn kaakspier.