Broken circle wint acht Ensors

De Vlaamse film ‘The Broken Circle Breakdown’ is de grote winnaar van de Vlaamse Filmprijzen. De prent van Felix Van Groeningen ging met acht Ensors aan de haal, waaronder die voor Beste Film. De Ensors werden vanavond uitgereikt op de slotavond van het Filmfestival Oostende.

‘The Broken Circle Breakdown’ was genomineerd voor tien beeldjes en sleepte er maar liefst acht in de wacht, waaronder de belangrijkste prijs, die van Beste Film. Ook Beste Regisseur, Beste Actrice in een hoofdrol, Beste Muziek, Beste Director of photography, Beste Montage, Beste Kostuum en Beste Art Direction en Industry Award waren voor het Vlaamse kassucces met Johan Heldenbergh en Veerle Baetens weggelegd.

‘Offline’, het regiedebuut van Peter Monsaert, kaapte drie beeldjes weg waaronder de Ensor voor Beste Scenario. ‘Litlle Black Spiders’, de openingsfilm van het festival in 2012, moest het stellen met één Ensor. De film had nochtans elf nominaties gekregen, in negen verschillende categorieën, maar uiteindelijk ging enkel de Ensor voor Beste Debuut (Charlotte De Bruyne) naar de film van Patrice Toye. Ook ‘Brasserie Romantiek’ (Beste Actrice in bijrol) en ‘Tango Libre’ (Beste Coproductie) kregen een beeldje van de jury, waarvan Bart De Pauw voorzitter was. Met de uitreiking van de Ensors kwam meteen een einde aan de zevende editie van het Filmfestival Oostende. De organisatie klokt tevreden af op 25.000 filmbezoekers.