Festivals: 20% meer mensen met handicap

Rock Werchter en Pukkelpop hebben dit jaar bijna een vijfde meer bezoekers met een handicap gehad. In Kiewit mochten ze 250 mensen met een handicap ontvangen. Dat zijn er veertig meer dan in 2012. Naar Werchter kwamen 375 mensen met een handicap afgezakt. Volgens Intro vzw, een organisatie die onder meer festivals toegankelijker maakt voor mensen met een handicap, is die trend ook zichtbaar bij kleinere festivals.

Bij Pukkelpop laten ze weten dat ze “blij zijn dat hun inspanningen lonen”, en dat de inspanningen die ze doen “niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk zijn”. Rock Werchter vindt het belangrijk om “iedereen de best mogelijke festivalbeleving te kunnen geven”.

Sinds begin 2010 komt de federale overheid niet meer tussen in de inspanningen van festivalorganisatoren. Er werd gevreesd dat festivals daarna geen moeite meer zouden doen voor mensen met een handicap, maar Intro vzw is “tevreden dat verschillende, vooral grote, organisatoren desondanks bereid zijn om hierin verder te investeren."