Regisseur Star Wars krijgt kunstprijs

Barack Obama heeft een twaalftal mensen uit de entertainment- en kunstsector in de bloemetjes gezet. De Amerikaanse president gaf onder meer een kunstprijs aan George Lucas, regisseur van onder meer ‘Star Wars’.

De 69-jarige Lucas kreeg uit handen van Obama de National Medal of Arts and Humanities. Het Witte Huis prijst de filmmaker wegens "het combineren van verhalen vertellen met oeverloos enthousiasme en de nieuwste technieken".

Obama feliciteerde de regisseur en roemde hem wegens zijn pionierswerk in het genre van de sciencefictionfilms. "De ruimteschepen gaven me de illusie dat ze echt door de ruimte vlogen. Ik herinner het me goed dat ik de eerste keer 'Star Wars' zag. Een hele generatie denkt dat de special effects er vroeger uit zagen zoals dat nu is", aldus de Amerikaanse president.

De ceremonie vond gisteren plaats in het Witte Huis, waar nog elf andere personaliteiten de prestigieuze kunstprijs ontvingen: onder hen film- en theatermaker Tony Kushner, platenbaas Herb Alpert, sportjournalist Frank Deford, R&B-legende Allen Toussaint en landschapsarchitect Laurie Olin.