Boris Giltburg wint Elizabethwedstrijd

De Israëliër Boris Giltburg heeft de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 voor piano gewonnen. Giltburg haalde het voor de Fransman Rémi Geniet en de Pool Mateusz Borowiak.

Juryvoorzitter Arie Van Lysebeth maakte de namen van de winnaars van de 76e Koningin Elisabethwedstrijd even na 1 uur in de nacht van zaterdag op zondag bekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van koningin Fabiola.

De eerste prijs was voor de 28-jarige Giltburg. De Israëlische pianist speelde naast het verplichte werk van Michel Petrossian ("In the wake of Ea") een sonate van Ludwig van Beethoven en het derde pianoconcerto van Rachmaninov. Aan de eerste prijs hangt een geldbedrag van 25.000 euro vast. Giltburg won bovendien ook de publieksprijs, goed voor 2.500 euro.

De jongste kandidaat uit de finale, de 21-jarige Rémi Geniet won de tweede prijs. De Poolse pianist Mateusz Borowiak, die zaterdag zelf nog optrad, eindigde derde. Het prijzenpodium werd vervolledigd door de Rus Stanislav Khristenko, de Chinese Zhang Zuo (de enige vrouw onder de laureaten) en de Amerikaanse Andrew Tyson.

In een eerste reactie zei Giltburg: "Het is ongelooflijk. Dit voelt fantastisch. Mijn prestatie moet in de smaak gevallen zijn bij de jury. Ik ben de jury bijzonder dankbaar. Ik heb mijn optreden als een concert en dat heeft gewerkt". "Dit kan mijn leven veranderen", zei de Israëliër nog. "Ik ga proberen deze overwinning te koesteren en er zo veel mogelijk uit te halen".