België gaat naar finale Songfestival

België heeft zich geplaatst voor de finale van het Songfestival van komende zaterdag. De 18-jarige kandidaat Roberto Bellarosa was afgevaardigd door de Franstalige omroep RTBF. Het is de eerste keer dat België de finale haalt sinds 2010. Toen mocht Tom Dice de Belgische eer verdedigen. 

Bellarosa vertolkte een Engelstalig nummer 'Love Kills'. De bookmakers geloofden niet in de kansen van België, maar Bellarosa kon toch overtuigen.

In Vlaanderen waren ook heel wat ogen gericht op de Nederlandse inzending. Onze Noorderburen vaardigden zangeres Anouk af en die haalde de finale ook. 

De landen die dinsdag een plaatsje in de finale konden veroveren, zijn uiteindelijk België, Nederland, Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland en Oekraïne. Donderdag volgt de tweede halve finale met acts uit Letland, Macedonië, Azerbeidzjan en Israël. Landen die al een plek in de eindstrijd van zaterdag hadden, zijn Zweden, Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De selectie gebeurt door een combinatie van televoting en vakjury.

Hoeveel punten België heeft gekregen en welke landen in ons land de meeste stemmen behaalden, wordt pas zaterdag bekendgemaakt. Het Eurovisiesongfestival, het grootste liedjesfestival van Europa, vindt dit jaar voor de 58e keer plaats. Vorig jaar won Loreen voor Zweden.

Bekijk de videoclip van de Belgische inzending: