Vlaming op shortlist Libris Prijs

De Vlaamse auteur Elvis Peeters staat met zijn roman “Dinsdag” op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Dat is één van de belangrijkste literaire prijzen in ons taalgebied samen met de AKO Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil. Peeters is met zijn nominatie de enige Vlaming die kans maakt op de prijs. In zijn boek beschrijft hij het leven van een bejaarde man die zich stilaan uit het leven terugtrekt.

Andere genomineerden die de prijs voor de beste Nederlandstalig roman van het afgelopen jaar in de wacht kunnen slepen, zijn Esther Gerritsen ("Dorst"), Arnon Grunberg ("De man zonder ziekte"), Oek de Jong ("Pier en oceaan"), Christiaan Weijts ("Euforie") en Tommy Wieringa ("Dit zijn de namen"). Zij winnen allemaal hoe dan ook een bedrag van 2.500 euro.

In haar juryrapport hekelt de jury het grote aantal boeken met veel clichés. Gelukkig kwamen ze in voldoende mate nog originele verhalen tegen.

Op Christiaan Weijts na werden alle auteurs al eerder geselecteerd voor deze prijs. Voor Arnon Grunberg is dit zelfs de vijfde nominatie. Enkele jaren geleden won hij nog met het ondertussen verfilmde meesterwerk Tirza.

Op 6 mei wordt in Amsterdam bekendgemaakt wie A.F.Th. van der Heijden als winnaar mag opvolgen en met een cheque van 50.000 euro naar huis gaat.