'The Broken Circle' scoort in Berlijn

Op het Internationale Filmfestival van Berlijn heeft ‘The Broken Circle Breakdown’ het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film in de wacht gesleept. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een film die niet deelneemt aan de competitieve Panoramasectie van het festival. Toch kan de jongste langspeelfilm van regisseur Felix van Groeningen dankzij het label rekenen op extra promotie en een vlottere internationale distributie. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) liet weten dat de film intussen al aan twintig landen is verkocht. Daardoor zal de film onder andere te zien zijn in Nederland, Brazilië en Australië.

De Europa Cinemas Jury benadrukte in zijn rapport dat van Groeningen ‘een echte regisseur is’. Ze waren vooral onder de indruk van de fotografie, van de niet-lineaire verhaalstructuur en de manier waarop de regisseur het zware thema belicht.

Ook de muziek speelde een belangrijke rol. “De muziek van de bluegrassband van de hoofdpersonages is niet alleen de soundtrack van de film, maar ook een bron van energie en hoop voor iedereen. De duidelijke boodschap is dat we moeten investeren in wetenschappelijk onderzoek en niet mogen toelaten dat religie of politiek zich hier in moeien”, aldus de jury die het label uitreikte.

‘The Broken Circle Breakdown’ is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenberg en Mieke Dobbels. De film vertelt het liefdesverhaal van Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh) die voor hete vuren komen te staan wanneer hun zesjarige dochtertje Maybelle ziek wordt.