'La La Land' grote slokop Golden Globes

In de Verenigde Staten zijn gisteravond de Golden Globes uitgereikt. De film ‘La La Land’ ging met zeven prijzen naar huis en dat is een record. Ook actrice Meryl Streep kreeg een Golden Globe voor haar hele carrière. Zij haalde in haar speech overigens fors uit naar aanstaand president Donald Trump.

De Golden Globes zijn de filmprijzen van de internationale filmpers. Dit jaar vond de prijsuitreiking voor de 74ste keer plaats, en vooral de film ‘La La Land’ ging als grote winnaar naar huis. Het kon zeven nominaties verzilveren en werd onder meer uitgeroepen tot de beste musicalfilm of komedie.

‘La La Land’ is met de zeven nominaties daarmee de film met de meeste Globes. Het vorige record werd gedeeld door 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' en 'Midnight Express', elk goed voor zes Golden Globes.

Hele carrière
Actrice Meryl Streep ging dit jaar naar huis met de Golden Globe voor haar volledige carrière. In haar speech haalde ze uit naar Donald Trump, zonder zijn naam te noemen. Zo beschreef ze een voorval waarin Trump tijdens een bijeenkomst in november 2015 een spottende imitatie opvoerde van een journalist van de krant New York Times, die lijdt aan een spierziekte. Streep noemde het voorval de meest memorabele opvoering, maar niet op een goede manier. "Het brak mijn hart toen ik het zag en ik kan het nog altijd niet geloven want het gebeurde niet in een film. Nee, het gebeurde in het echte leven", klonk het.

Beste buitenlandse film
De prijs voor beste buitenlandse film ging naar de Franse thriller 'Elle' van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. Hij versloeg met zijn controversiële film in de categorie beste buitenlandse film onder meer de Duitse favoriet, de komedie 'Toni Erdmann'.

'Elle' gaat over een vrouw (Isabelle Huppert) die op zoek gaat naar haar verkrachter. Verhoeven prees bij de uitreiking de filmpers die de Golden Globes uitreikt. "Fijn dat jullie allemaal zo openminded zijn", aldus de regisseur. Er was enkele weken geleden veel kritiek toen bleek dat 'Elle' de shortlist van de Oscars niet had gehaald. 'Elle' is de eerste speelfilm van de 78-jarige Verhoeven in tien jaar tijd.