Zijn dit de robots die we straks echt gebruiken?

Wordt 2017 het jaar van de robots? Op CES in Las Vegas, de grootste gadgetbeurs ter wereld zijn massaal veel bedrijven aanwezig om hun eigen robots voor te stellen. We kennen ze al als stofzuigers of grasmaaiers, maar de nieuwe exemplaren zijn gemaakt om ons gezelschap te houden of om ons te entertainen. Al zijn ze niet allemaal even nuttig.

De robot van het Chinese bedrijf Uptech Robotics is gemaakt om mensen te helpen, om ze bijvoorbeeld de weg te wijzen als ze verdwaald zijn. Bedrijven die hem kopen, kunnen hem zelf aanpassen. “Als je bijvoorbeeld een winkel hebt, dan laat je hem aanpassen voor die plaats”, zegt Joey Hamburger van Uptech Robotics. “Ik kan hem aanpassen voor mijn winkel. Als ik dan vraag waar de tv's staan dan toont hij dat met gebaren en bewegingen.”

Robots voor de lol
Andere toestellen zijn gewoon gemaakt voor ons entertainment. De Alpha 1 Pro, bijvoorbeeld. “Hij wordt de nieuwste en leukste telg binnen je gezin”, zegt Christina Truong. “Hij danst en vertelt verhalen. Hij kan zelfs yoga doen en karate.” Kostprijs: 600 euro.

En ook speelgoedproducent Lego pakt uit met een nieuwe robot voor jonge kinderen, Lego Boost. In de speelgoeddoos zitten sensoren en motoren waarmee kinderen zelf robots kunnen bouwen.