Lotgenoten blikt terug op explosie Luik

Zes jaar geleden kwamen veertien mensen om het leven bij de dramatische ontploffing in het centrum van Luik. Sommigen liggen uren onder het puin en verschillende jonge koppeltjes verliezen het leven. Julie Colpaert blikt vanavond in Lotgenoten terug op de ramp.

Een luide knal in het midden van de nacht. Van twee rijhuizen staat alleen nog de gevel recht. Overal glasscherven en brokstukken. En wat nog recht staat, dreigt in te storten. Brandweerlieden zoeken tussen het puin naar overlevenden. Met een bang hart volgen de familieleden de situatie in het crisiscentrum. Vanaf die koude winternacht zijn zij Lotgenoten.

De brandweer staat machteloos want de restanten van het gebouw dreigen in te storten. “Het leek net oorlog”, vertelt Benoit Robert, “Er waren auto’s meer dan 10 meter verplaatst, er zat geen glas meer in de ramen…”

"Ik viel vier verdiepingen naar beneden"
In de bijzonder pakkende reportage spreken hulpverleners over de ramp, maar ook de ouders van de vermiste jongeren die twee dagen op nieuws bleven wachten. Het zou voor hen allemaal tragisch eindigen.

Ook Nathalie Henrion doet haar bijzonder emotioneel verhaal. Zij sliep in één van de appartementen naast haar vriend Andy en viel na de knal tussen het puin. "Ik viel vier verdiepingen naar beneden. Het leek net een nachtmerrie", vertelt ze. Urenlang ligt ze zwaargewond onder het puin, tot de brandweer haar kan bevrijden. Andy overleefde de knal niet. Zijn begrafenis woonde ze dagen later bij op een brancard, een ambulance moest haar naar zijn uitvaart brengen.

"Mirakel"
Toch waren er ook lichtpunten. Zo kon de 13-jarige Helena na uren bevrijd worden. Brandweerman Michel Delwiche groef zich samen met enkele collega’s een tunnel door tonnen puin om haar te bevrijden. "Het was een mirakel", vertelt hij.

"Ik had koning Albert II niet nodig"
Tot op vandaag heerst er bij familieleden van de slachtoffers woede en onbegrip. Het bezoek van koning Albert II was voor vader Guy Storms een doorn in het oog. Hij verloor zijn dochter Vicky, maar ook haar vriend Alexis en twee van hun vrienden. "Alles werd stilgelegd en de brandweer moest stoppen met zoeken want de koning kwam op bezoek. Ik vond dat verschrikkelijk", vertelt hij, "eigenlijk had ik die man op dat moment niet nodig."