Deze Belgische heeft topfunctie bij Google

Het technologiebedrijf Google heeft een heel eigen cultuur, het lijkt alsof alles er kan en mag. Maar er binnen geraken is niet makkelijk, zeker niet in het hoofdkantoor in Silicon Valley. De Belgische Maureen Heymans is daar wel in geslaagd, nu is ze één van de top-ingenieurs bij Google.

De Waalse Maureen Heymans werkt al 14 jaar bij Google. Ze werkt aan de zoekmachine en leidt een team van tachtig personen. Maureen is 24 als ze na haar studies in ons land en daarna in de Verenigde Staten solliciteert bij Google. Het bedrijf heeft op dat moment nog maar zeshonderd werknemers. 

“Ik mocht op gesprek gaan, maar de eerste keer werd ik eigenlijk geweigerd”, vertelt Maureen. In het Engels, want het Frans is ze na al die jaren verleerd. “Ik begon op het laagste niveau, als een softwareontwikkelaar. Ik had geluk dat ik werkte met de huidige baas van de zoekmachine, toen ik begon was hij nog een gewone medewerker. Ik was zijn eerste ondersteunende medewerker en als hij doorgroeide, dan groeide ik mee.”

Gratis eten
Ondertussen werken er 60.000 mensen bij Google. Het hoofdkwartier in Silicon Valley is meer dan één miljoen vierkante meter groot, 130 voetbalvelden. Op de werkplek van Maureen mogen we niet filmen, dat is ‘top secret’, maar op de hoofdcampus van Google zijn pingpongtafels, kamers vol videogames, een volleybalveld, een fitnessruimte en heel veel gratis eten. “Ze zeggen dat mensen gemiddeld zevel kilogram bijkomen als ze hier beginnen te werken”, vertelt Maureen.

Hoeveel verdient het?
Wat iedereen wil weten is natuurlijk hoeveel zo’n topfunctie bij Google verdient. “Dat weet ik zelf eigenlijk niet om eerlijk te zijn”, vertelt Maureen. “ Maar Google probeert niet om je alleen met geld te compenseren, maar ook met aandelen en bonussen. Het is goed betaald, je zou zo'n salaris in Europa nooit krijgen.”