Deze bekende mensen verlieten ons in 2016

We hebben in 2016 afscheid moeten nemen van heel wat legendes. Bekijk hieronder een overzicht van de mensen die het afgelopen jaar overleden zijn met de opmerkelijkste momenten uit hun leven.

Michel Delpech – 2 januari
De Franse zanger Michel Delpech sterft op 69-jarige leeftijd. Delpech wordt beschouwd als het Franse idool van de hippies eind jaren zestig en zeventig. Zijn bekendste nummers in Vlaanderen zijn ‘Pour un flirt’ en ‘Wight is wight’. Van dat laatste nummer zijn meer dan één miljoen exemplaren verkocht.

David Bowie – 10 januari
De Britse muzieklegende David Bowie sterft op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Zijn overlijden komt amper twee dagen na de release van zijn nieuw album ‘Blackstar’. Bowie houdt zijn ziekte tot op het laatste moment geheim. Hij was een van de grootste en invloedrijkste muzikanten van de afgelopen decennia.

Alan Rickman - 14 januari
De Britse acteur Alan Rickman, bij het brede publiek bekend van zijn rol Professor Severus Snape in de Harry Potter-films, sterft op 69-jarige leeftijd. De oudere generatie zal de acteur kennen voor zijn deelname aan onder andere 'Robin Hood: Prince of Thieves' uit 1991 en 'Rasputin' uit 1996.

Eddy Wally – 6 februari
De 83-jarige Eddy ‘The Voice of Europe’ Wally sterft op 6 februari. De legendarische Vlaamse zanger, die sinds juli 2011 in het rusthuis Bloemenbos in Zelzate verbleef, spendeert de laatste weken in het ziekenhuis door een probleem met zijn sondevoeding en een ingreep aan de maag. Eind januari wordt hij uit het ziekenhuis ontslagen, enkele dagen later sterft hij aan de lichamelijke gevolgen van zijn hersenbloeding.

Berre Bergen – 7 februari
Bassist Robert "Berre" Bergen sterft op 53-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Herentals aan een jarenlang aanslepend longemfyseem. Berre maakt aanvankelijk deel uit van The Scabs, die hij later ruilt voor De Kreuners. Die laatste groep verlaat hij dan weer om in zijn eigen band Lynx frontman te worden. Hij is ook de componist van 'Basketsloefkes', een van de grootste hits van Sam Gooris.

Didier Bellens – 28 februari
Oud-baas van Belgacom Didier Bellens sterft op 60-jarige leeftijd. Bellens leidt Belgacom gedurende tien jaar met vaste hand, maar komt verschillende keren in opspraak. Onder meer bij de verkoop van Belgacomgebouwen aan een vertrouwelinge en aan een vastgoedmaatschappij, waarvan hij zelf bestuurder was. Er is ook heel wat opschudding rond zijn forse jaarloon van 2,6 miljoen euro dat hij uitbetaald krijgt. In 2013 wordt Bellens door de regering Di Rupo aan de deur gezet, wegens een vertrouwensbreuk.

Johan Cruijff - 24 maart
Voormalig Nederlandse profvoetballer en voetbalcoach Johan Cruijff sterft op 68-jarige aan longkanker. Cruijff zet zijn eerste voetbalstapjes als aanvallende middenvelder bij het Nederlandse Ajax Amsterdam. Als kind van de club schopt hij het tot het eerste elftal waarin hij 190 doelpunten maakte en meer dan 200 wedstrijden speelde. Nadien versiert hij zijn droomtransfer richting Catalonië waar hij vier jaar het mooie weer maakt bij FC Barcelona. Na omzwervingen in de Verenigde Staten eindigt zijn spelerscarrière in 1984 bij het Nederlandse Feyenoord. Hij zet zijn carrière voort als trainer van zijn geliefkoosde clubs Ajax en Barcelona. Bij de Blaugrana wordt hij gezien als de grondlegger van het huidige systeem van Barcelona. Hij won er nagenoeg alles en werd in Spanje meerdere keren uitgeroepen tot Trainer van het Jaar.

Prince – 21 april
Midden april sterft de Amerikaanse muzikant Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince. De doodsoorzaak blijft enkele weken onbekend, maar begin mei komt dan toch uit dat de zanger gestorven is aan een overdosis pijnstillers. Prince breekt door in 1982 met het album '1999'. Zijn grootste hits zijn onder andere 'Purple Rain', '1999' en 'Sexy Motherfucker'. Zijn hits leverden hem zeven Grammy's op en voor 'Purple Rain' krijgt hij in 1985 een Oscar.

Gaston Berghmans – 21 mei
Gaston Berghmans is 90 jaar als hij sterft. Vlaanderens bekendste komiek ligt al een tijdje op palliatieve zorgen en sterft aan de zijde van zijn vrouw Jenny. 'Joske Vermeulen, Trammezandlei 122, Schoten' is zonder twijfel de bekendste sketch van Gaston Berghmans. Al ligt de Trammezandlei niet in Schoten, wel in Merksem. Maar dat neemt niemand hem kwalijk. De Vlaamse legende is zo populair dat hij - zowel solo als in duo met Leo - jarenlang Vlaanderens bekendste komiek is.

Mohammed Ali – 3 juni
Bokslegende Mohammed Ali sterft in een Amerikaans ziekenhuis in Phoenix. Hij ligt al een aantal dagen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen, en eerder op de dag heeft een bron dicht bij de familie al aangegeven dat hij er "heel erg" aan toe was. Hij werd 74 jaar. Ali leed al dertig jaar aan Parkinson, waardoor hij langzaam zowel zijn fysieke behendigheid als verbale flair verloor. Ali was drievoudig wereldkampioen bij de zwaargewichten en wordt beschouwd als de beste bokser aller tijden.

Paskal Deboosere – 25 juli
Gewezen woordvoerster en tv- en radiopresentatrice Paskal Deboosere, zus van weerman Frank Deboosere, sterft aan borstkanker op 53-jarige leeftijd.

Toots Thielemans – 22 augustus
Toots Thielemans sterft op 94-jarige leeftijd in het ziekenhuis, waar hij verzorgd wordt nadat hij een maand eerder gevallen was. Thielemans en zijn mondharmonica waren bijna zeventig jaar onafscheidelijk. Het 'ketje' uit Brussel groeit uit tot een legendarisch muzikant en een wereldster. Hij speelt op alle grote jazzfestivals, overal ter wereld. Onder zijn eigen motto: 'I wanna be myself, no more, no less'. Ik wil mezelf zijn, niks meer, niks minder.

Hans Vanhaelemeesch – 31 augustus
Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder en Chief Communications Officer van Jetair en TUI België, sterft in een verkeersongeval nadat hij op zijn fiets wordt aangereden door een vrachtwagen. De omstandigheden van het ongeval zijn duidelijk, waarop het parket van West-Vlaanderen afdeling Veurne beslist om geen verkeersdeskundige aan te stellen. Het staat vast dat de vrachtwagen geen voorrang heeft gegeven aan de fietser. De vrachtwagenchauffeur was niet onder invloed van alcohol.

Shimon Peres - 28 september
De Israëlische oud-president en oud-premier Shimon Peres sterft na een zware beroerte. De 93-jarige Nobelprijswinnaar was ervan overtuigd dat enkel een dialoog met de Palestijnen tot vrede kon leiden. Zijn politieke doel is echter nooit bereikt.

Marc Sleen – 6 november
Striptekenaar Marc Sleen sterft op 93-jarige leeftijd. Sleen is vooral bekend omwille van zijn stripreeks ‘De avonturen van Nero & Co’. Volgens zijn vrouw is de striptekenaar "vredevol en waardig ingeslapen". Na zijn begrafenis is er een grote wafelenbak, georganiseerd door de gemeente Hoeilaart. Een passend eerbetoon: zoals een Nero-verhaal altijd eindigde met een hele stapel wafels, zo eindigt ook het leven van Marc Sleen.

Leonard Cohen – 11 november
De Canadese zanger, dichter, schrijver en songwriter Leonard Cohen sterft op 82-jarige leeftijd. Hij wordt in 2008 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, won verschillende Grammy Awards - onder meer de Grammy Lifetime Achievement Award - en werd in 2011 ook opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. Zijn laatste passage in België dateert uit 2013. Zijn werk handelt over thema's als politiek en sociale rechtvaardigheid, oorlog en vrede en liefde en haat, wat hem bijnamen als "de hoogpriester van het pathos" opleverde.

Fidel Castro – 25 november
Fidel Castro sterft op 90-jarige leeftijd. Castro leidt Cuba van 1959 tot 2006, waarna hij de macht om gezondheidsredenen overdraagt aan zijn vijf jaar jongere broer Raul. Sindsdien verschijnt Fidel nog maar sporadisch in het openbaar. Dat gebeurt onder meer nog in augustus, als hij zijn negentigste verjaardag viert.

Eric Defoort – 17 december
Eric Defoort, voormalig ondervoorzitter van de Volksunie en medegrondlegger van de N-VA, sterft half december. Defoort is al als tiener betrokken bij de Vlaamse Volksbeweging. Eind jaren negentig wordt hij ondervoorzitter bij de toenmalige Volksunie. Hij zou die functie bekleden tot het uiteenvallen van de partij.

Zsa Zsa Gabor - 18 december
Hollywoodlegende Zsa Zsa Gabor sterft op 99-jarige leeftijd aan een hartaanval. De uit Hongarije afkomstige actrice, geboren als Sari Gabor, had al jaren gezondheidsproblemen, nadat ze in 2002 door een auto-ongeval deels verlamd raakte. In 2005 leed ze aan een beroerte, en in 2010 brak ze haar heup bij een val. Ze is met haar negen huwelijken een van de meest legendarische liefdespartners van Hollywood. Ze scheidde zeven keer, één huwelijk werd geannuleerd, en ook haar huwelijk met prins Frederic von Anhalt, met wie ze getrouwd was sinds 1986, stond bekend als zeer tumultueus.

Henry Heimlich - 18 december
De Amerikaanse dokter Henry Heimlich sterft op 96-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij is de uitvinder van het naar hem genoemde Heimlichmanoeuvre om mensen die aan het stikken zijn, te redden. Volgens dokter Heimlich redde die zeker al van 100.000 mensen het leven. Zelf heeft hij het naar eigen zeggen maar een keer toegepast in zijn leven en wel nog dit jaar, in het rusthuis waar hij woonde.

Rick Parfitt - 24 december
Rick Parfitt, de gitarist van de Britse rockband Status Quo, sterft op 24 december na ernstige complicaties van een schouderoperatie die hij eerder onderging. Een zware infectie deed hem uiteindelijk de das om. Parfitt werd 68 jaar oud. Status Quo is een erg succesvolle band in Groot-Brittannië en de rest van de wereld. Hun bekendste nummer is 'Whatever you want', dat in 1979 uitkwam en een stevige gitaarpartij van Parfitt bevat.

George Michael - 25 december
De Britse popzanger George Michael sterft op kerstdag. Hij werd amper 53 jaar oud. Michael is een van de meest succesvolle zangers van de afgelopen decennia. Hij won twee grammy's en verkocht meer dan honderd miljoen platen. Michael startte zijn carrière bij het populaire duo Wham! en werd zo een echt tieneridool, maar ook zijn solocarrière was bijzonder succesvol. Eerder deze maand werd nog aangekondigd dat de producer Naughty Boy aan een nieuw album werkte met Michael. In maart 2017 zou ook de documentaire 'Freedom' uitkomen.