Heb jij straks ook een digitaal slaafje?

Iets zoeken op het internet, pizza bestellen of je televisie aanzetten. Binnenkort kan je het gewoon aan je digitale hulpje vragen. Google lanceert namelijk de Google Assistent die je voor al deze taken zal kunnen inzetten. Het virtueel hulpmiddel is nog niet in België beschikbaar, maar VTM NIEUWS kon ze wel al even uittesten.

Het principe is eenvoudig: je vraagt iets aan de Google Assistant en die voert het uit. Het licht aandoen bijvoorbeeld, of de verwarming een beetje hoger zetten. De Google Assistant kan je hierbij helpen omdat het in verbinding staat met de andere toestellen in huis.  

Google wil zijn virtueel hulpje straks in verschillende apparaten inbouwen, zoals in je auto of je smartphone. Dat moet ervoor zorgen dat de Google Assistant op ieder moment van de dag kan inspringen. 

Eigen persoonlijkheid
Daarnaast probeert Google het technologisch snufje ook een eigen persoonlijkheid te geven. “We kijken ook naar de menselijke kant”, zegt Ryan Germick van Google aan VTM NIEUWS. “We willen evenveel emoties toevoegen als kennis. We willen ervoor zorgen dat hij geen bibliothecaris wordt die enkel maar informatie geeft. Het moet er ook eentje zijn die jouw humor begrijpt en aanvoelt hoe jij je voelt.”

Volgens Google zal het virtuele hulpje ook geen privacyproblemen opleveren. “Je zal Google Assistent enkel kunnen gebruiken als je op voorhand een sleutelwoord gebruikt, zoals ‘OK Google’. Daarnaast kan je de microfoon ook uitzetten om te vermijden dat je per ongeluk het sleutelwoord zegt.”

De Google Assistant is momenteel al beschikbaar in de Verenigde Staten. Binnenkort zal hij ook bij ons verkrijgbaar zijn.