‘Vervanger' Bob Dylan vergeet haar tekst

Vandaag werden in Oslo verschillende Nobelprijzen uitgedeeld. De grote afwezige was Bob Dylan, de Nobelprijswinnaar voor de Literatuur. De Amerikaanse zangeres Patti Smith kwam in zijn plaats een nummer zingen, maar dat ging niet helemaal zoals gepland.

Zanger Bob Dylan had op voorhand al laten weten dat hij niet aanwezig zou zijn op de Nobelprijsuitreiking, en dat hij zijn Nobelprijs voor de Literatuur dus zelf niet in ontvangst zou nemen. Om het goed te maken schrijf hij wel een bedankingsspeech én stuurde hij een waardige vervanger om zijn prijs op te halen: vriendin en zangeres Patti Smith.

Voor de gelegenheid zong Smith ook Dylans klassieker 'A Hard Rain's a-Gonna Fall', maar dat draaide niet helemaal uit zoals ze had gehoopt. Ze vergat de tekst en viel eventjes stil, naar eigen zeggen omdat ze te zenuwachtig was. "Kan dat opnieuw? Sorry, ik ben zo nerveus'', zei Smith. Na oorverdovend applaus uit het publiek maakte ze het nummer alsnog af.

Nobelprijs voor Vrede
De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan won dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur, en dat was een verrassing. Jaar na jaar gaat de prijs naar gerenommeerde schrijvers, die met hun boeken internationale faam hebben vergaard. Dit jaar dus niet. De 75-jarige Amerikaanse zanger krijgt de prijs "voor het uitvinden van nieuwe poëtische uitdrukkingen in de al rijke Amerikaanse liederentraditie."

Lees ook: Dylan voor dummies: wie is Bob Dylan?

Bekijk ook: