Protest tegen dode dieren van Jan Fabre

Een nieuwe tentoonstelling van Jan Fabre in het Hermitage in Sint-Petersburg lokt veel protest uit in Rusland. Het wereldberoemde museum toont 200 kunstwerken van de Belgische kunstenaar, waaronder enkele opgezette dieren. Op sociale media roepen verschillende Russen op om de expo stop te zetten met de hashtag #shameonyouhermitage.

Zowel dierenactivisten als de orthodoxe kerk kanten zich tegen het werk van Fabre. Ze vinden zijn gebruik van dode dieren compleet verwerpelijk.

Het Hermitage is niet van plan om toe te geven aan de kritiek en blijft achter de tentoonstelling staan. De directie benadrukt dat de negatieve reacties vooral komen van mensen die het museum nog niet bezochten en zich enkel baseren op de kritiek op sociale media.

Dierenmishandeling?
Vier jaar geleden raakte Fabre ook bij ons in opspraak door een kunstproject waarbij katten in de lucht werden gegooid. Fabre werkt al heel zijn carrière rond de relatie tussen mens en dier en wordt over de hele wereld geprezen als één van de meest innovatieve eigentijdse kunstenaars.