Voor €6 miljoen punksouvenirs verbrand

Hij had het beloofd, hij heeft het gedaan: Joe Corré, zoon van de legendarische manager van The Sex Pistols, heeft vandaag souvenirs uit de punkperiode ter waarde van vijf miljoen pond (zes miljoen euro) aan de vlammen prijsgegeven. Zijn 'happening', niet toevallig op de Theems-rivier (waar de Pistols ooit een roemrucht optreden verzorgden), geldt als protest tegen degenen die de veertigste verjaardag van de (Britse) punkbeweging willen herdenken. Punk is niet gemaakt voor nostalgie, zei Corré.

Degenen die wel punk-weemoed verkopen, "gebruiken een marketingstrategie om je iets te verkopen dat je absoluut niet nodig hebt. Conformisme in een andere verpakking. De illusie van een alternatieve keuze", zei Corré, wiens moeder ook niet van de minsten is: modeontwerpster Vivienne Westwood.

Bluswerk
Zaterdag 26 november was de veertigste verjaardag van het vermoedelijk meest bekende nummer van de groep rond zanger Johnny Rotten, "Anarchy in the UK". De memorabilia brandden zo stevig dat de brandweer bluswerk moest uitvoeren.

Ter gelegenheid van 40 jaar "Anarchy" - de lofzang aan anarchie, chaos en vernietiging - staan heel wat projecten op stapel, gaande van optredens tot tentoonstellingen. Die worden georganiseerd door onder andere de burgemeester van Londen, het BFI (British Film Institute) en de British Library.

Geen beter bewijs dat de punk inmiddels al lang door "het establishment" is ingekapseld. Corré zelf verkoopt geen nostalgie, wel ondergoed: hij is stichter van lingeriefirma Agent Provocateur.