Yellow-app: de tinder voor tieners

Tinder voor tieners, zo wordt de nieuwe app ‘Yellow’ omschreven. Minderjarigen kunnen via de app foto’s keuren van leeftijdsgenoten en bij wederzijdse interesse met elkaar chatten en filmpjes delen. Maar experts maken zich zorgen omdat ook volwassenen met slechte bedoelingen hun weg naar de app kunnen vinden. 

De app ‘Yellow’ werkt eigenlijk op dezelfde manier als de datingapp Tinder. Gebruikers maken eerst een eigen profiel aan en geven aan van wie ze foto’s willen zien: van meisjes, van jongens of van beide. Wie de foto naar links sleept, geeft aan niet geïnteresseerd te zijn in de persoon van wie ze de foto zien. Slepen ze naar rechts, dan geven ze aan wél contact te willen. Als beide personen elkaar ‘leuk vinden', kunnen ze met elkaar chatten en filmpjes delen.

Eén verschil: bij Tinder kan je in principe pas een account aanmaken als je achttien jaar bent. Yellow daarentegen is een datingapp speciaal bedoeld voor tieners. Officieel mogen enkel tieners van 13 jaar of ouder de app gebruiken, maar dat is in principe eenvoudig te omzeilen. Je kan namelijk een foutieve geboortedatum ingeven zonder dat je identiteit gecontroleerd wordt.

Veel experts vrezen dan ook dat mensen met verkeerde bedoelingen van de app gebruik zullen maken. Pedofielen die op een gemakkelijke manier contact willen zoeken met kinderen en tieners, bijvoorbeeld. 

Tips voor veiliger surfgedrag
Volgens Child Focus, dat mee toeziet op de onlineveiligheid van kinderen, liepen in ons land nog géén meldingen binnen. De app is momenteel wel beschikbaar in België, maar de hype is nog nog niet overgewaaid uit Groot-Brittannië. Wel vraagt Child Focus aan de ouders om alert te zijn.

"Het is vooral belangrijk dat ouders zich met het sociale mediagebruik van hun kinderen bezig houden", zegt Dirk Depover van Child Focus. "Praat erover en gebruik de sociale media zelf af en toe. Als kinderen zien dat hun ouders er iets van kennen, dan zullen ze sneller vragen stellen en misbruik melden. De dialoog is belangrijk."

Volgens Depover is het dus niet nodig om de smartphone te verbieden. "Dat is redelijk onrealistisch. Maak wel duidelijke afspraken met je kind, bijvoorbeeld door af te spreken dat de telefoon in de woonkamer moet blijven liggen."

Wie de tips wil nalezen, kan terecht op deze website: www.clicksafe.be