'Lotgenoten' Pukkelpop: "Wereld stort volledig in"

Bij VTM gaat vanavond het gloednieuwe programma ‘Lotgenoten’ van start, een reeks over acht van de grootste rampen uit de recente Belgische geschiedenis. De eerste aflevering gaat over de storm die vijf jaar geleden over Pukkelpop trok. ‘Lotgenoten’ brengt getuigenissen van mensen die de ramp meemaakten en van nabestaanden. VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert geeft al fragmenten uit de reportage.

Op 18 augustus 2011 raast een verwoestende storm over Pukkelpop. Skunk Anansie treedt op dat moment op het hoofdpodium op. De zangeres getuigt voor het eerst over dat moment: “Het werd gewoon erger en erger. Het was alsof het elke dertig seconden een niveau verwoestender werd”, aldus Skin. 

Vijf doden
Het onweer is meteen vernietigend, verschillende tenten storten in. “Ik meen mij te herinneren dat ik een klap heb gekregen op mijn hoofd”, zegt festivalganger Flor Coussement. “Ik voel aan mijn hoofd, kijk naar mijn hand en zie dat die die vol bloed hangt.”

Bij de storm vallen vijf dodelijke slachtoffers. Een van hen is Marijke, een meisje uit Hamme. Haar ouders doen hun verhaal. “De wereld stort volledig in. De eerste twee jaar is er geen dag voorbijgegaan zonder dat ik eens moest wenen”, zegt Katrien Van Steen, moeder van Marijke. “Dat is minder nu, maar er zijn nog dagen, nog veel dagen dat ik verdriet heb.”

“Wat moeten we nu nog?”
“Ondanks al het volk om je heen ben je helemaal alleen eigenlijk. En voel je alleen maar pijn en denk je: ‘Wat moeten we nu nog? Wat gaat er nog komen van ons leven?’”, vertelt Dirk De Wilde, vader van Marijke. 

Na de ramp is er veel twijfel, maar uiteindelijk blijft Pukkelpop wel bestaan. “Dat is wat de familieleden ons vragen: ‘Kijk alsjeblieft vooruit. Vergeet natuurlijk dat moment niet, maar kijk vooruit. Zorg dat het festival kan blijven leven. Want dat is wat onze kinderen eigenlijk graag hadden gedaan.”

Lotgenoten, vanavond om 21.40 uur bij VTM.