Boekenbeurs 2016 sluit de deuren

Met iets minder bezoekers dan vorig jaar, maar ook met een erg drukke slotdag, kwam vandaag een einde aan de tachtigste editie van de Boekenbeurs. Volgens organisator André Vandorpe was die "erg succesvol", ondanks kritische geluiden.

Op de jaarlijkse hoogmis voor de literatuur boden zo'n honderd standhouders dit jaar zo'n 65.000 titels te koop aan. Honderden auteurs, waaronder Pascale Naessens, Ish Ait Hamou en Toni Coppers, zetten hun handtekening tijdens in totaal 2.000 signeersessies. Er werden ook driehonderd optredens en lezingen georganiseerd.

"Het was een bijzonder succesvolle feesteditie, die erg werd gesmaakt", zegt Vandorpe. "We telden dit jaar 150.000 bezoekers (een fractie minder dan de 153.000 vorig jaar). Daarmee is het tegendeel bewezen van wie zegt dat de Boekenbeurs aan het einde van haar verhaal zat. Het blijft een monument."

Bestverkocht
Het bestverkochte boek was 'Koken met gezond verstand' van Jeroen Meus, gevolgd door 'Het smelt', de debuutroman van Lize Spit. De eerste strip was 'Gebroken Zwart' van Kiekeboe-tekenaar Merho. Het beste kinder- en jeugdboek was 'De wereld rond in 80 dagen' van onder meer Koen Brandt en Paul Wauters. 'Over God' van Etienne Vermeersch voerde de categorie informatieve non-fictie aan.

Signeersessies
Vandaag, tijdens de laatste dag, was het nog over de koppen lopen. Dat kwam mogelijk door signeersessies van onder andere voormalig wielrenner Fabian Cancellara en een grote wafelenbak, georganiseerd naar aanleiding van het overlijden van Nerotekenaar Marc Sleen.

De 81ste editie van de Boekenbeurs vindt opnieuw plaats in Antwerp Expo. Uitbater Artexis plande eerder een grote verbouwing in 2017, maar die zou volgens Vandorpe zijn uitgesteld naar 2018.