Tuymans stelt Ensor voor aan Britten

Deze week opent in de Royal Academy of Arts in Londen een tentoonstelling rond de Belgische kunstenaar James Ensor. En die expo is samengesteld door een andere belangrijke Belgische kunstenaar, Luc Tuymans. Tuymans is een grote fan van Ensor en hoopt dat hij bij het Britse publiek eindelijk de erkenning krijgt die hij verdient.

“Ik was eerder geschrokken om te zien dat de Britten Ensor niet zo goed kennen. Ten eerste omdat Ensor lange tijd de Britse nationaliteit behouden heeft.” 

Lievelingsensor
En dus wilde Luc Tuymans de Engelsen maar wat graag tonen wat een gat in hun cultuur dat is. Hij leidt de Britse en Belgische pers rond op de tentoonstelling in Londen rond de Oostendse kunstenaar die hij zelf samenstelde. 'Intrigue' heeft de expo, een verwijzing naar ‘De Intrige’, Tuymans' lievelingsensor.

“Dit is een werk dat ik persoonlijk wel zou willen hebben, een fantastisch werk. En waar ik ook natuurlijk een herinnering aan heb omdat ik het als jonge adolescent heb gezien. Natuurlijk het meest imminente is het gezicht van het witte masker met de blauwe hoed en de donkere blauwe ogen die natuurlijk een personifiëring is van de dood.”

Expressionisme
James Ensor werd geboren in Oostende in 1860 als zoon van een Engelse vader. Hij bleef daar wonen tot hij stierf in 1949. “Ensor is een duidelijke voorloper geweest van het expressionisme. In die zin is hij inhoudelijk van zo'n dermate hoge belangrijkheid dat het soms shockerend is dat mensen dat niet inzien.”

Veel gemeen
Luc Tuymans heeft tijdens zijn leven al meer erkenning gekregen dan Ensor, maar ze hebben ook veel gemeen en daarom hangen hier ook twee werken van Tuymans zelf, de ‘Gilles de Binche’, de band met het carnavaleske van Ensor is duidelijk. Ook zijn allereerste ets hangt er en “die is zeer ensoriaans”, aldus Tuymans.

De tentoonstelling opent zaterdag voor het publiek in de Royal Academy of Arts in Londen.