Dylan voor Dummies: wie is Bob Dylan?

Bob Dylan is een 75-jarige Amerikaanse singer-songwriter, schrijver en artiest. Hij werd geboren als Robert Allen Zimmerman in Minnesota. Volgens velen maakt zijn werk deel uit van het Amerikaanse culturele erfgoed. Dylan werd bekend als protestzanger door zijn songteksten tegen het establishment waarin hij het opnam voor de zwakken in de maatschappij.

Zelf wil hij geen stem zijn van zijn generatie, hij maakte naar eigen zeggen muziek voor zijn plezier en houdt er niet van op een voetstuk te worden geplaatst. Naast muzikant is Dylan ook schrijver. Hij schreef verschillende boeken en de teksten van zijn liedjes zijn steeds poëtisch, vaak met Bijbelse invloeden en in een beeldrijke taal. 

Tournee
De eerste plaat 'Bob Dylan' verscheen al in 1962, dit jaar bracht hij nog een album uit: 'Fallen Angels'. Dylan maakte al 653 liedjes en er verschenen 37 albums. Bekende nummers zijn o.a. 'Hurricane' en 'Like a Rolling Stone'. De artiest is nog steeds actief en is momenteel zelfs op tournee. Vanavond geeft hij bijvoorbeeld een optreden in Las Vegas.

Schilder
Naast zijn muzikale loopbaan houdt Dylan zich ook bezig met beeldende kunst. Hij schilderde bijvoorbeeld een portret voor de hoes van zijn album 'Self portrait' en toonde zijn werk tijdens verschillende exposities.


Bron: bobdylan.com

Covers
Dylan wordt ook vaak gecoverd. Adele maakte haar versie van 'Make you feel my Love' en ‘Knockin’ on Heaven’s Door’ is origineel van Bob Dylan, maar werd gecoverd door Guns N’ Roses. Beluister hieronder de originele versie van 'Knockin' on Heaven's Door' en de cover van Adele.