Bob Dylan wint de Nobelprijs voor Literatuur

De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan wint de Nobelprijs voor Literatuur. Dat maakt het Zweedse Nobelprijscomité bekend. "Hij heeft nieuwe poëtische uitdrukkingen uitgevonden in de al rijke Amerikaanse liederentraditie." Zo motiveert het comité haar keuze.

De uitreiking van de Nobelprijs voor de Literatuur is zo op een heuse verrassing uitgedraaid. Jaar na jaar gaat de prijs naar gerenommeerde schrijvers, die met hun boeken internationale faam hebben vergaard. Dit jaar dus niet. De 75-jarige Amerikaanse zanger krijgt de prijs "voor het uitvinden van nieuwe poëtische uitdrukkingen."

37 albums
Bob Dylan werd in 1941 geboren als Robert Allen Zimmerman in Minnesota. Hij bracht zijn eerste plaat 'Bob Dylan' uit in 1962 en dit jaar bracht hij nog zijn 37e album 'Fallen Angels' uit.

"Hij zong tegen het establishment en tegen het gezag. Toch wou hij nooit gezien worden als de 'stem van de beatgeneratie.' Hij maakte altijd muziek voor zijn plezier." Zo legt Patrick Van Gompel het belang van Dylan uit.

Waarom wint Dylan?
"Hij was niet enkel een muziekmaker, maar vooral bekend voor zijn poëtische, beeldrijke teksten met bijbelinvloeden. Generatie na generatie heeft zich geamuseerd met de boodschap achter elke song te achterhalen." Onlangs verscheen nog een boek, waarin uitleg wordt gegeven bij de songteksten van Dylan.

Mooiste zinnetje?
Welk zinnetje zal Patrick nu altijd bijblijven uit het oeuvre van Dylan: "Voor mij is dat een zinnetje uit het liedje 'It's alright, ma' en dat zinnetje gaat als volgt 'but even the president of the United States sometimes must have to stand naked'."

Eerste liedjesschrijver
Dylan werd al wel vaker genoemd als mogelijke laureaat van de prijs, want het is nog maar de eerste keer in de geschiedenis dat een liedjesschrijver de prijs in de wacht sleept. Dylan ontvangt daarvoor acht miljoen kronen (930.000 euro).