Lams Gods is “terug thuis”

Na vier jaar behandeling zijn de buitenluiken van het Lam Gods en hun lijsten vanaf deze namiddag opnieuw te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal in Gent te zien.  De restauratie van het paneel duurde veel langer dan voorzien en was ook veel duurder dan aanvankelijk ingeschat.

Toen de restauratie in 2012 startte met het verwijderen van onder meer recente retouches en oude vernis, ontdekten experts dat de originele verflaag voor zeventig procent bedekt was met oude overschilderingen. Op advies van een internationaal expertencomité werd beslist om het origineel vrij te leggen. 

Opnieuw te bewonderen
Na vier jaar werk zijn de gerestaureerde buitenluiken vanaf deze namiddag opnieuw te bewonderen in de Sint-Baafskathedraal. “Het resultaat is een ware revelatie," zegt Christina Ceulemans, directeur ad interim van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

"Vierhonderd jaar na datum kunnen we opnieuw kennis maken met de verbluffende techniek van de gebroeders Van Eyck”, zegt Ceulemans. Onder meer Van Eycks detailrealisme, diepte en reliëf zijn nog meer zichtbaar geworden.

Twee miljoen euro 
Na het ontdekken van de onderliggende lagen, besloten de Vlaamse regering en privésponsors het budget op te trekken van 1.350.000 euro naar twee miljoen euro. Vlaams cultuurminister Sven Gatz laat weten bereid te zijn "om een oplossing te zoeken" als uit verder onderzoek zou blijken dat er nog bijkomende restauratiewerken nodig zijn.