Ken Loach denkt lang niet aan stoppen

In Gent is de rode loper uitgerold voor de opening van het 43ste Film Fest Gent. Het filmfestival duurt elf dagen en opent met de Britse film ‘I, Daniel Blake’ van regisseur Ken Loach. VTM NIEUWS-journalist Aagje Vanthomme kon hem interviewen.

De nieuwe film van Ken Loach doet je onrustig op je stoel schuiven. De manier waarop de overheid een zieke zestiger behandelt, is hemeltergend. “Ik hoop dat mensen geraakt worden door de film en verdriet en woede voelen. Een film blijft een film, want om iets te veranderen heb je echt beweging nodig. Ik hoop dat mensen zeggen: “Dit is onaanvaardbaar”.”

Ook de jury van het filmfestival van Cannes was geraakt door de film en beloonde Loach met de Gouden Palm. Normaal word je met zo’n prijs ook in eigen land in de bloemetjes gezet, maar Loach had blijkbaar te veel schenen geschopt. “De regering wilde er niets mee te maken hebben. En in zeker zin ben ik daar wel blij mee.”

Het is al de tweede Gouden Palm voor de tachtigjarige regisseur. Elk ander mens zou nu zoetjes aan zijn pensioen beginnen te denken. Niet zo bij Loach: “Ik was dat van plan, maar het is een enorm privilege om films te maken en om deze job te doen. Waarom zou je stoppen tenzij je oud en zwak bent?”