Zag je mooie jurk op tv? Deze app herkent ze

Vanaf vandaag kan je producten die je ziet op tv, meteen bestellen met je smartphone. Je vindt het pak van de presentator mooi, of de meubelen in het decor: één druk op de knop, en je kan ze kopen. Een bedrijf uit Aalst heeft daarvoor een nieuwe app, Spott, ontwikkeld. Hij werkt al voor VTM-programma's zoals 'Familie', 'Cordon' en 'Sofie in de keuken van'.

Juwelen en kleren, maar ook potten en pannen, meubels, boeken en zelfs recepten. Zowat alles wat je ziet in 'Sofie in de keuken van' is te koop via de app.

"Enkel geluid"
"We gebruiken eigenlijk geluid om te synchroniseren met de televisie. Het geluid is een ankerpunt in onze database. Op basis daarvan weten we perfect welk programma je kijkt, welk seizoen, welke episode. En op welk timeframe je zit. Welke frame, welke seconde", vertelt Jonas De Cooman, ontwikkelaar van Spott.

En zo weet de app welke producten je op dat moment kan zien. Een nieuwe manier van reclame maken dus. Op termijn kan dit misschien de klassieke reclameblokken vervangen.

Storend?
Maar kan dit geen tegenoversteld effect of storend effect hebben? Volgens De Cooman niet. "Productintegratie is al eeuwen oud. Het is ook beschreven in onderzoek als heel efficiënt. De rolmodellen waar we naar kijken hebben een invloed op ons. Ik denk dat dit een zeer natuurlijke manier is om een context te creëren waarin een merk een bepaalde relevantie en een bepaalde band kan opbouwen met de consument."

De app werd anderhalf jaar met succes getest, met al bijna 40.000 downloads. Vanaf vandaag is hij voor iedereen beschikbaar.