Samsung zet productie Note 7 definitief stop

Samsung gaat de productie van zijn smartphone Galaxy Note 7, die kampt met brandgevaar, definitief stopzetten. Dat kondigt het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf aan. De aankondiging komt er na meerdere gevallen van oververhitting van de batterij, ook met toestellen die al waren omgeruild. Het toestel is in ons land nog niet beschikbaar, maar 1.200 mensen hadden wel al een Galaxy Note 7 besteld.

Samsung is er niet in geslaagd om de batterijproblemen op te lossen en trok uiteindelijk de stekker uit de smartphone met groot scherm, die de handschoen had moeten opnemen tegen de iPhone van het Amerikaanse Apple en andere smartphones uit het hogere segment.

Eerder op de dag had Samsung al aan zijn partners overal ter wereld gevraagd om de verkoop van de Galaxy Note 7 stop te zetten, en de toestellen ook niet meer om te ruilen. Het bedrijf vraagt bovendien aan de gebruikers om hun toestel meteen uit te zetten. 

De Samsung Galaxy Note 7 werd vorige maand wereldwijd teruggeroepen omdat er problemen waren met de batterij. Die kon oververhitten, in brand schieten of zelfs ontploffen. Samsung gaf iedereen een vervangtoestel, maar ook deze bleken niet zonder gevaar. Zo werd vorige week nog een vliegtuig geëvacueerd omdat er rook kwam uit een vervangtoestel en ook in de Amerikaanse staat Kentucky was een eigenaar wakker geworden in een kamer vol rook door een smeulende batterij.

Geld terug
De Galaxy Note 7 is niet het belangrijkste model van Samsung, maar de fabrikant lijdt wel serieus imagoschade. Het toestel werd in augustus groots aangekondigd in New York. Belangrijkste nieuwigheid is de ontgrendeling via een irisscan. Het gaat om een toestel dat in België nog niet te koop is, maar er waren in België wel al 1.200 exemplaren besteld. Deze mensen kunnen nu hun geld terugvragen of een andere Samsung-smartphone kiezen en het verschil bijbetalen of terugkrijgen. Dat zegt Samsung België.

De hele heisa deed overigens ook het aandeel van Samsung kelderen. In totaal zag het bedrijf door de berichten van de "explosieve smartphones" al 17 miljard dollar aan beurswaarde verdampen.

Bekijk ook: