Controleer je vriend met deze app

Binnenkort komt een nieuwe app op de markt die je toelaat om het smartphonegebruik van je partner of je vrienden te controleren en in de hand te houden. De app Yona is volgens de makers ontwikkeld om jongeren te helpen om het internet op een gezonde manier te gebruiken, maar volgens critici zou het ook jaloezie en controledrang in de hand kunnen werken.

De app werkt als volgt: je maakt samen met een vriend of ‘buddy’ een aantal afspraken. Hoeveel tijd mag ik spenderen op sociale media? Welke sites mag ik niet bezoeken? Die parameters vul je in in de app en wanneer je de afspraken niet nakomt, krijgt je buddy een melding.

Jaloezie
Apps die smartphonegebruik begrenzen, zijn niet nieuw maar het is de eerste keer dat er ook sociale controle bij komt kijken. Critici zeggen daarom dat het ook een tool kan zijn voor jaloerse partners. “We hebben de tool niet voor jaloerse partners gemaakt”, zegt woordvoerder Steven Middelkoop tegen VTM NIEUWS. “Onze doelgroep zijn jongeren die prikkelgevoelig zijn.”

Prikkels
“De app is ontstaan uit een idee van een groep hulpverleners”, vertelt Middelkoop. “Zij merkten dat heel wat jongeren het moeilijk hebben met prikkels en begrenzing. De app moet een tool worden die daarbij helpt.”

Momenteel zit de app nog in een testfase. Wie de Yona wil testen, kan zich aanmelden via de website. “Binnen enkele maanden stellen we de app voor aan het grote publiek. We zullen werken met een invite only-principe waarbij je kan deelnemen op uitnodiging van een vriend die de app al heeft. Na verloop van tijd wordt de app beschikbaar voor iedereen”, klinkt het.