Drie Britten winnen Nobelprijs Fysica

De Britten David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz hebben vandaag de Nobelprijs voor Fysica gewonnen. Zij krijgen de felbegeerde prijs voor hun  "theoretische ontdekkingen van topologische fase transities en topologische fasen in materie", alias exotische materiaaltoestanden, waardoor de wetenschappers nieuwe perspectieven hebben geopend voor innoverende materialen.

In het werk van de drie Britten werd een onbekende wereld geopend waar materie soms een eigenaardige toestand kan aannemen.  Dankzij het werk van de drie winnaars van de hoogste wetenschappelijke onderscheiding ter wereld is de jacht nu open op nieuwe en exotische fasen van materie, zegt de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

Mooi rijtje
Vele wetenschappers verwachten dat het werk een grote stap vooruit betekent in de wereld van de materiaalwetenschappen en de elektronica. Thouless (82), verbonden aan de Universiteit van Washington in Seattle, krijgt een helft van de prijs ter waarde van omgerekend zowat 830.000 euro. Duncan Haldane (65) van de Princeton Universiteit in New Jersey en Michael Kosterlitz (74) van de Brown University in Providence (Rhode Island) delen de andere helft.

De prijs werd voor het eerst in 1901 uitgedeeld en intussen hebben al 200 mensen de Nobelprijs gewonnen - soms wonnen meerdere mensen de prijs. Met hun werk komen de drie in een rijtje van zeer grote namen, zoals Marie Curie en Albert Einstein. In 2013 won de Belg François Englert de prijs nog.