Oeps: Luk Alloo te vroeg bij Jan Mulder

"Mogen wij u de komende maanden lastigvallen?", die vraag stelde Luk Alloo in opdracht van VTM NIEUWS aan verschillende interessante Vlamingen die volop in de actualiteit staan. In de vijfde aflevering is het vanavond de beurt aan Jan Mulder. Allo leert ons de ex-voetballer kennen als een man die verslingerd blijft aan zijn oude club Anderlecht, maar ook als een begenadigde tuinman die de ‘sprieten’ in zijn tuin niet kan verdragen.  

Geen Nederlander die zo in de armen wordt gesloten door de Vlamingen als Jan Mulder. Een goede reden voor Luk Alloo om hem op de voet te volgen en zijn hartslag te analyseren, want de gewezen voetballer blijft op zijn 71ste hard gaan als televisieanalist en columnist. "Ik huiver van het woord pensioengerechtigde leeftijd", zegt hij zelf.  

“Wil de schilder even komen?!”
Jan Mulder blijft verslingerd aan Brussel en aan zijn oude club Anderlecht. Al is het soms een moeilijke relatie tussen die twee. Als Luk Alloo als verrassing voor hem de oude MG-wagen regelt waarmee hij in de jaren ’60 door Brussel reed, gaan de twee samen naar Anderlecht.

Maar als Jan de parking van het voetbalstadion oprijdt, is zijn verontwaardiging groot. Het lijkt alsof de gebouwen en de poort sinds zijn hoogdagen bij de club in de jaren ’60 niet meer zijn geschilderd. “Is het een wonder dat die verdediging zo lek is als een zeef? Ik ben desnoods bereid om zelf met een verfpot te komen. Dit vind ik niet bij mijn club horen.”

“Iedere ochtend denk ik aan Paul Van Himst”
Jan Mulder heeft zich de laatste jaren bewust teruggetrokken in zijn geboorteprovincie Groningen. Weg uit de grootstad, midden in het groen. Daar woont Jan innig samen met zijn grote liefde Johanna. Alloo komt te vroeg aan en treft een zichzelf scherende Jan aan in zijn badkamer. “Elke morgen denk ik aan oud-voetballer Paul Van Himst omdat die zich razendsnel schoor! En kijk eens waar ik op sta: op matjes van voetbalclub Anderlecht”, zegt Jan fier. Mulder speelde tussen 1965 en 1972 voor Anderlecht, dat is ondertussen 44 jaar geleden, maar die periode laat de gewezen speler dus ook thuis duidelijk niet los.

“Jan, je hebt smalle schoudertjes”
Jan is ook een begenadigde tuinman die zelf instond voor de architectuur van zijn tuin. “Er was ooit een meisje dat tegen mij zei ‘Jan je hebt smalle schoudertjes’, en daarom ben ik beginnen tuinieren natuurlijk. Ik erger mij gek aan de kleine sprieten die bovenop de top van mijn struik staan.”