Politieke wereld rouwt om Peres

Na het overlijden van de voormalige Israëlische president Shimon Peres deze nacht, stromen de eerste reacties binnen. De Amerikaanse president Barack Obama loofde Peres, en beklemtoonde dat Peres nooit is opgehouden om in de mogelijkheid van vrede te geloven. Ook de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu drukte zijn "diep persoonlijk verdriet" uit.

"Deze avond sluiten Michelle en ik ons aan bij allen die, in Israël, in de Verenigde Staten en in de hele wereld, eerbetoon brengen aan het uitzonderlijke leven van onze goede vriend Shimon Peres", zei de Amerikaanse president Barack Obama in een persbericht. "Hij was een grondlegger van de staat Israël en een staatsman wiens engagement voor veiligheid en de zoektocht naar vrede gebaseerd waren op zijn standvastige morele kracht en zijn onfeilbaar optimisme."

De Amerikaanse president noemt Peres "de essentie van Israël zelf". "Er is een licht uitgegaan, maar de hoop die hij ons gaf zal voor altijd branden", besluit hij.

Vurige verdediger
Hillary en Bill Clinton betuigden ook al eer aan de voormalige president. "Met het overlijden van Shimon Peres verliest Israël een leider die opkwam voor haar veiligheid, haar welvaart en de eindeloze mogelijkheden van haar geboorte, tot zijn dood. Het Midden-Oosten verliest een vurige verdediger voor vrede en verzoening."

Illustere staatsmannen
Volgens de Franse president François Hollande heeft Israël een van zijn meest illustere staatsmannen verloren, "de vrede een van zijn meest vurige verdedigers en Frankrijk een trouwe vriend". "Shimon Peres behoort nu tot de Ggschiedenis, die de metgezel was van zijn lange leven", aldus nog Hollande.

Voor de voormalige Britse premier Tony Blair was Peres "een reus van de politiek, een staatsman die een van de grootste van onze tijd en van alle tijden zal blijven".

Reacties vanuit Israël
Vanuit Israël kwamen ook al enkele reacties. Benjamin Netanyahu, de huidige Israëlische premier, drukte zijn "diep persoonlijk verdriet" uit. Dat bericht Israel Radio. Verwacht wordt dat Netanyahu later op de dag nog een uitgebreidere verklaring geeft.

Yizhak Herzog, leider van de Arbeidspartij waar Peres tot 2005 bij was aangesloten, noemde hem "een van de grootste leiders die Israël ooit heeft gehad". Aryeh Deri, die de ultra-orthodoxe Shas-partij leidt en minister van Binnenlandse Zaken is, noemde Peres een "ware vriend". "Ik zal hem altijd herinneren voor zijn wijsheid, zijn visie, zijn opvattingen en het grote respect waarmee hij iedereen behandelde."