Soenens leidt niet langer VRT-journaal

Björn Soenens stopt als hoofdredacteur van 'Het Journaal' bij VRT. Hij wordt opgevolgd door Inge Vrancken en wordt zelf verslaggever en analist van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De wissel maakt deel uit van een grotere herschikking binnen de VRT-hoofdredactie.

"Mijn tour of duty zit er nu op", zegt Soenens, "Je moet altijd op tijd afscheid nemen, nooit te lang op je stoel blijven zitten. Ik kan me voortaan weer richten op mijn echte passie: verhalen vertellen over Amerika, op alle platformen.”

Herschikking hoofdredactie
Het vertrek van Soenens is niet de enige wissel binnen de hoofdredactie van de VRT. Steven Samyn volgt Carl Voet op als nieuwe hoofdredacteur voor tv-duiding. Hiervoor komt hij over van De Tijd waar hij als chef verantwoordelijk was voor de weekendkrant.

Brecht Decaestecker nam twee maanden geleden al de leiding over van de digitale redactie van VRT Nieuws. Hij vervangt Emmanuel Rottey, die wel aan de slag blijft bij VRT Nieuws.

Liesbet Vrieleman blijft de algemene leiding van de VRT-redactie voeren. Zij volgde op 1 juni Luc Rademakers op als algemeen hoofdredacteur, nadat die in mei opstapte.