Deze 7 dingen wist je niet over de Kotmadam

Nu zondag om 20.00 uur opent de bekendste kotmadam van Vlaanderen al voor de 22ste keer de deuren van haar Snoephuisje. Daarmee is de serie de langst lopende sitcom in Vlaanderen. Jeanne en haar man Jef hebben nog weinig geheimen voor de trouwe kijker. Maar deze zeven dingen wist je zeker niet over de Kotmadam.

1. Huwelijksbeloften
Jeanne en Jef heten voluit Jeanne Piens en Jef Liefooghe. In 2012 hebben ze hun huwelijksbeloften hernieuwd voor de Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a).

2. Andere acteurs
Eigenlijk wilden regisseurs Mike Verdrengh en Guido Depraetere Ann Petersen als Jeanne, en Max Schnur als Jef. Maar Rene Vlaeyen wilde perse Katrien Devos en Mark Verstraete, en kreeg uiteindelijk zijn zin. Toen Mike en Guido de piloot zagen, waren ook zij overtuigd.

3. Komen en gaan van studenten
Boven de snoepwinkel hebben Jeanne en Jef vijf kamers om te verhuren. Daar hebben ze de laatste jaren al 28 studenten onderdak gegeven. De vijfde kamer is nu al een paar jaar een gemeenschappelijke ruimte voor de studenten.

4. Eeuwige student
Viktor Kindermans (gespeeld door Frederik Huys) is de student die het langst van al bij Jeanne en Jef een kamer huurt. Hij zit al acht jaar bij hen op kot. Koen (Aron Wade) hield het zes academiejaren vol. Betty Billen (Christel van Schoonwinkel) ook zes, al maakte ze een jaar lang plaats voor Veronique (Tine Van den Brande) die snel weer verdween. Bas (Louis Van Derwael) is de tweede zeldzame student die het maar één jaar bij Jeanne en Jef uithield. 

5. Standbeeld
Het standbeeld van De Kotmadam uit de generiek van de serie is ingehuldigd in 1985, zes jaar voor de eerste aflevering van de serie. 

6. Foute voorgevel
Het Snoephuisje van Jeanne, en dus de bijhorende studentenkamers blijken in seizoen 2 in de Maria-Theresiastraat 54 in Leuven te liggen. In werkelijkheid staat op die plek een flatgebouw. Als Jeanne’s voorgevel in de serie in beeld komt, is echter altijd het huisnummer 5 te zien. 

7. Recordaantal
Tot nu zijn maar liefst 307 verschillende afleveringen van De Kotmadam uitgezonden. Daarmee is De Kotmadam de langst lopende Vlaamse sitcom. 

De eerste aflevering van seizoen 22 van De Kotmadam zie je zondag om 20.00 uur bij VTM.