'D'Ardennen' is Oscar-inzending België

'D'Ardennen', het speelfilmdebuut van Robin Pront is dit jaar de Belgische inzending voor de Oscars. Dat heeft de Belgische jury bekendgemaakt. Onder meer Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval spelen de hoofdrollen.

Of de film ook effectief geselecteerd zal worden door een Oscar is nog even afwachten. Voor eind december moet duidelijk zijn of 'D'Ardennen' de shortlist van maximaal negen films haalt. Op 24 januari worden de nominaties bekendgemaakt en op 26 februari volgt de Oscar-uitreiking.

Festivals
In september vorig jaar ging 'D'Ardennen', een film over twee aan lager wal geraakte broers, in wereldpremière op het filmfestival van Toronto, in Canada. De Europese première kwam er op het Gentse filmfestival. Verschillende andere festivals selecteerden de film en vorige week raakte ook bekend dat Pronts film een van de vijftig films is op de shortlist van de European Film Awards.

De voorbije maanden werd 'D'Ardennen' verkocht aan Nederland, Zweden, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In de VS komt de film dit najaar in de bioscoop in onder meer Los Angeles en New York. De remakerechten zijn ook al verkocht in Amerika. 

Belgische Oscars
Veerle Baetens speelde ook in Felix van Groeningens 'The Broken Circle Breakdown', die in 2014 genomineerd werd voor Beste Niet-Engelstalige Film. Andere Belgische films die de Oscar-selectie haalden, waren 'Iedereen Beroemd!' van Dominique Deruddere in 2001 en 'Daens' van Stijn Coninx in 1993.

In de jury die de Belgische Oscar-inzending koos, zaten Juliette Duret van Bozar Cinema, regisseur Frédéric Fonteyne, scenariste Malin-Sarah Gozin en regisseuse Nathalie Basteyns.

Bekijk ook: